Gek op kerkmuziek

Van jong tot oud, alle gemeenteleden hebben hun muzikale ‘verlanglijstjes’ voor een dienst. Hoe daar mee om te gaan leert u op de opleiding Kerkmuziek.

Sinds de introductie van het nieuwe Liedboek-2013 worden brede eisen gesteld aan de kerkorganist en cantor. Kinderen, jongeren, maar ook veertigers, vijftigers en nog oudere gemeenteleden hebben allen hun muzikale ‘verlanglijstjes’. Hoe ga je om met deze vragen, hoe verdedig je wat jou lief is? In hoeverre moet je je als organist of dirigent openstellen voor andere muzikale ideeën dan de jouwe? Wat is een kerkmuziek die past bij deze tijd, en: hoe houd je het vak van (amateur-)kerkmusicus in deze tijden ook voor jezelf inspirerend en uitdagend?

Op zaterdag 23 september 2017 start een nieuwe driejarige cursus Kerkmuziek in Den Haag. Jelle Bakker volgde de afgelopen drie jaar deze cursus (richting organist). Voor het blad Muziek en Liturgie schreef hij zijn ervaringen op: “Ik vind het meteen geweldig. Ik ben onder gelijkgestemden, weliswaar met heel verschillende achtergrond, in de leeftijd van 18 tot 78 jaar, van kerkelijk licht tot zwaar, maar allemaal gek op kerkmuziek. Ik ben om: ik wil de hele cursus. (...)

Zondencatalogus

"Maar ik kom van ver. Melodische dictees vind ik verschrikkelijk: ik kan geen terts van een verminderde sext onderscheiden, of een tactus minor van een major. Ik heb nog nooit een tongwerk gestemd, laat staan dat ik weet wat een tongwerk is. Registreren doe ik puur op de gok. Op mijn rugwerk ligt een laag stof, nooit gebruikt. Alle koppelingen staan altijd aan. Als kind heb ik zeven jaar pianoles gehad, op basis waarvan ik –zonder pedaal!- orgel ben gaan spelen; mijn pianoboeken zette ik gewoon op het orgel. Alles wat (in principe) is verboden, deed ik: ellenlange romantische voorspelen bij een Goudimelpsalmzetting, tussenspelen in een doorgecomponeerd lied, op hol slaan, chaotische naspelen, rusten inslikken, jagen op kwartnoten, achter de gemeente aan spelen, pauzes laten vallen tussen coupletten - mijn zondencatalogus is lang.”

Wees gerust, met Jelle kwam het goed, hij slaagde dit jaar voor het examen en kan zich ‘uitleven’ als organist bij de protestantse gemeente van Den Haag-Ypenburg.

> De opleiding start op 23 september in Den Haag en wordt gegeven door het Trainingscentrum van de Protestantse Kerk (PCTE). De cursus heeft een organisten- en een koordirigenten-richting. Op de website vindt u alle informatie. Wilt u liever een korter lopende cursus? Dan is de basiscursus Cantor mogelijk iets voor u. 

Bron: Muziek en Liturgie (oktober 2017) 

Terug naar overzicht