Luther voor het voetlicht

Een eigen Luthertentoonstelling? In Stadskanaal draaien ze er hun hand niet voor om. Met Pinksteren te bezichtigen.

Wie de Evangelisch Lutherse Kerk in Stadskanaal binnenloopt, kan het niet ontgaan: het Lutherjaar is in volle gang. Aan de wanden van de kerk hangen grote panelen met foto’s, tekeningen en teksten over de hervormer. Niet alleen over zijn ideeën, maar ook over zijn leven en muziek. De tentoonstelling is normaal gesproken alleen op zondagochtend of op afspraak te bezichtigen, maar van 2 tot en met 5 juni opent de kerk ’s middags voor iedereen haar deuren.

Leven en werk

Ed Donga, scriba van de kerkenraad, vertelt hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. ‘Een paar jaar geleden hebben we grote panelen aangebracht voor een tentoonstelling die we samen met de Protestantse Gemeente organiseerden. Na afloop van die tentoonstelling bedachten we dat we die panelen eigenlijk net zo goed konden laten hangen. Sindsdien hebben we regelmatig verschillende tentoonstellingen in de kerk, bijvoorbeeld over Luther en zijn muziek. Ter ere van het Lutherjaar hebben we nu een algemene tentoonstelling over Luther gemaakt. Daarin laten we zoveel mogelijk aspecten van zijn leven en werk zien.’

Met Pinksteren wil de kerk bezoekers inspireren om na te denken over de Heilige Geest. Daarom is tijdens het eerste juniweekend niet alleen de tentoonstelling over Luther te bewonderen, maar worden er daarnaast kunstwerken tentoongesteld rondom het thema ‘Vol van Geest’. Ook in de andere kerken van de Protestantse Gemeente in Stadskanaal zijn verschillende exposities rond dit thema te bekijken.

Catharijneconvent

Voor wie te ver bij Stadskanaal vandaan woont, is er vanaf eind september een grote Luthertentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht. Door middel van onder ander pamfletten, schilderijen en spotprenten worden zowel Luther als zijn tegenstanders in beeld gebracht. Zo wordt zichtbaar hoe Luther van onbekende monnik uitgroeide tot icoon van de Reformatie, en hoe hij vernieuwende propagandamiddelen in wist te zetten om mensen met zijn ideeën te bereiken. Het Catharijneconvent noemt de vragen die tijdens de tentoonstelling centraal staan actueler dan ooit, vanwege de huidige turbulente tijd en de invloed van Luthers ideeën op ons dagelijks leven.

> Een kijkje nemen in de Evangelisch Lutherse Kerk in Stadskanaal? De kerk is van 2 tot en met 5 juni geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Hoofdkade 2 te Stadskanaal.

De tentoonstelling in het Catharijneconvent is te bezichtigen van 22 september 2017 tot en met 28 januari 2018. Kijk voor meer informatie op www.catharijneconvent.nl.

Terug naar overzicht