‘Laat het vasteland achter je en haal inspiratie overzee’

Het begint al bij de overtocht. Mensen ontmoeten elkaar op de boot, en komen elkaar op het eiland steeds weer tegen. “Het eiland Terschelling is een unieke plek voor het Inspiratiefestival eind oktober”, vertelt initiatiefnemer ds. Mathilde de Graaff. “Je kunt wel spreken van een inspiratiereis.”

Het was een droom die uitkwam voor Mathilde de Graaff toen in oktober 2016 het eerste Inspiratiefestival plaatshad: een weekend lang tijd en aandacht hebben voor wat je bezighoudt, als individu en als lid van een gemeente, en geïnspireerd worden om mogelijk stappen te zetten naar iets nieuws. “Het is hier een inspirerende plek, de elementen hebben vrij spel, de natuur is prachtig. Bezoekers laten in Harlingen het vasteland achter zich, stappen op de boot, en maken een beweging naar land aan de overkant. Een bijbels principe van loslaten, zoals een pelgrim doet. In de beweging kan veel nieuws ontstaan.” Er was zo veel enthousiasme bij de vijfhonderd bezoekers dat besloten werd tot een vervolg in het laatste weekend van oktober. Mathilde: “Er waren mensen die zeiden: ‘Als ik had geweten dat het zo mooi was, had ik meer mensen van thuis meegenomen.’”

Programma

Het festival start op vrijdag 26 oktober om 14.00 uur en sluit zondag af met een gezamenlijke viering om 9.30 uur. In de tussentijd is er een gevarieerd programma aan lezingen, workshops, getijde-vieringen, trainingen, theater en meditatie. Ook de Protestantse Kerk, mede-organisator, vult een aantal programma-onderdelen.

  • Paulus Interactief, scènes uit de voorstelling ‘Paulus, apostel van de vrijheid’: interactieve werkvormen, debat en gedachtewisseling over Paulus, joodse en christelijke traditie.
  • Nieuwe perspectieven voor kerken op het platteland, met andere ogen kijken naar kerken en zien hoe kerken op tal van manieren verbonden zijn met dorpen en buurten.
  • Toen Jona in de walvis zat, het verhaal van Jona door een verhalenverteller met een missionaire vertaling naar de eigen praktijk van deelnemers.
  • Samen lezen voor verandering, twee verschillende workshops over Contextueel Bijbellezen: waarom is het zo belangrijk dat we de invloed van de context op onze manier van lezen expliciet maken? 
  • Natuurlijk: over geloof en verduurzaming, aan de hand van een spel met mogelijkheden om in de eigen geloofsgemeenschap het gesprek over een groene/duurzame levensstijl te arrangeren.
  • Krijg de klere(n)!, over onze macht en onmacht als het gaat om (kinderen in) de kledingindustrie.
  • Getijden vieren onder leiding van Vacare, platform voor meditatief leven.

Ook voor kinderen is er een programma. Op zondagochtend vindt onder meer voor hen een Kliederkerkviering plaats. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar het festival.

Kijk voor meer inspirerende programma-onderdelen op www.pthu.nl/Inspiratiefestival/. Hier kunt u zich ook aanmelden (zie het menu links).

Het Inspiratiefestival is een initiatief van de kerken op Terschelling, de Protestantse Kerk, de Protestantse Theologische Universiteit en de Raad van Kerken.

Terug naar overzicht