Koffie schenken bij de buren

Zeven uur in de ochtend. Een ijzige wind waait over het busstation van Krimpen aan den IJssel. Het is er al een drukte van belang. Reizigers trotseren donker en kou om op tijd op school of werk te zijn. Mensen zijn in gedachten of kijken naar berichten op hun smartphone. Tot ze ineens verrast worden door de heerlijke geur van dampende koffie.

Gemeenteleden van de protestantse wijkgemeente De Rank uit Krimpen komen met kannen koffie, thee, suiker en melk en bieden de reizigers een bekertje warme drank aan. Daarnaast hebben ze tijd voor een praatje. Het wordt bijzonder gewaardeerd door de reizigers. Op de vroege morgen is zo´n warme beker koffie of thee heerlijk en ook de gesprekjes vallen in goede aarde. Er zijn zelfs reizigers die een bus voorbij laten gaan om hun praatje te kunnen vervolgen. Die gesprekken kunnen over van alles en nog wat gaan: werk, gezin, de wereld waarin wij leven, en soms over geloof.

Kort gesprekje
Het is een komen en gaan van mensen op het busstation. Een scholiere zet het op een rennen om haar bus nog te halen. Helaas heeft de chauffeur haar niet gezien en rijdt vlak voor haar neus weg. Een vrijwilliger van het koffieteam stapt op haar af. ´Koud, hè?´ Ze knikt. ´En nu mist u ook nog de bus. Kan ik u misschien een beetje troosten met koffie of thee?´ Verrast kijkt ze de vrijwilliger aan, werpt even een blik op het matrixbord en ziet dat ze nu zeker 5 minuten moet wachten op de volgende bus. ´Nou eh… graag. Maar eh… waarom doen jullie dit? En wat aardig van u!´ Hiermee is mooie een opening ontstaan voor een kort gesprekje. ´Wij zijn gemeenteleden van kerkgebouw De Rank naast dit busstation. Praktisch gezien zijn wij dus buren. En zoals het een goede buur betaamt, willen wij graag een goed contact met onze buren en daarom bieden wij vanmorgen gratis warme koffie en thee aan’.

René de Jonge, missionair ouderling van wijkgemeente De Rank, vertelt over het doel van deze koffieschenkactie. ´Mensen zeggen weleens dat christenen alleen op zondag zichtbaar zijn als ze naar hun samenkomsten gaan. De rest van de week zijn ze onzichtbaar. Met deze actie willen we dat doorbreken´, vertelt, ‘Doel van deze actie is niet het ´bekeren´ van onze medeburgers, maar hen iets van Gods liefde laten zien.´

Er hebben op deze vroege ochtend meer fijne ontmoetingen vinden plaats, zoals met een jonge moslima die zelf ook vrijwilligerswerk doet. Hierdoor ontstaat een leuk gesprekje over naar de kerk of naar een moskee gaan. Onder het genot van een beker koffie ontstaat ook een kort gesprek met een man die niet meer zo vaak een kerk bezoekt, maar het geloof zeker niet heeft losgelaten.

Om een uur of 9 zijn de meeste reizigers op hun bestemming gekomen en wordt het rustig op het station. De vrijwilligers ruimen hun spullen op en vertrekken weer naar hun huizen. Ze kijken terug op twee mooie uren. De koffieschenkactie in Krimpen vindt op vrijdag 15 december a.s. nog een keer plaats.

 

Terug naar overzicht