Kerk 'verbouwt' film tot musical

Mensen van de Ontmoetingskerk (Gorredijk) hebben de film As it is in heaven omgetoverd tot musical. Met groot verbindend effect. 'Mensen worden een familie'.

Mariëlle de Jong, die al vanaf het begin bij de musical betrokken is, vertelt hoe het idee is ontstaan. “Drie jaar geleden hebben we als gemeente ook een musical opgevoerd, de musical Ester. Dat was een enorm succes, het bracht echt verbinding en saamhorigheid. Daarom wilden we nu weer een nieuwe musicalproductie maken. In onze zoektocht naar het juiste verhaal kwamen we uit bij de film ‘As it is in Heaven’.”

Een eigen stem

‘As it is in Heaven’ gaat over een bekende dirigent, Daniel Daréus, die terugkeert naar zijn geboortedorp. Daar komt hij zijn oude klasgenoten weer tegen. Hij ziet hoe Geert, vroeger de grootste pester van de klas, het dorp terroriseert en zijn vrouw Gabriella mishandelt. Als Daniel zich laat overhalen om dirigent van het dorpskoor te worden, heeft dat grote invloed op het dorp. Zijn aanpak helpt de koorleden om hun hart te openen en patronen te doorbreken. Mariëlle: “De film gaat over jezelf kunnen zijn. Onder begeleiding van de dirigent ontdekken allerlei mensen in het dorp hoe ze de persoon kunnen worden die ze diep van binnen zijn. Ze vinden hun eigen stem.”

Familie

In de musicalproductie zijn veel uren gaan zitten. Regisseur André van der Bijl en dirigent en muzikaal leider Hans Jonker hebben zich met veel enthousiasme bezig gehouden met het script en de liederen, waarvan een aantal speciaal in het Fries zijn vertaald. Vervolgens is er sinds oktober 2016 hard gerepeteerd door de spelers, de band en het koor. André van der Bijl vertelt wat een bijzonder proces het maken van de productie is: “De onderlinge verbinding in de groep heeft heel veel betekenis. Je ziet het iedere keer weer bij dit soort projecten: mensen groeien naar elkaar toe en worden een familie. Iedereen kan bijdragen met zijn of haar talent, we mogen onszelf verbazen en verwonderen. Een beetje heaven wat ons betreft!”

Inmiddels kijkt het team terug op een prachtige première-avond, voor een uitverkochte zaal. Met de inzet van spelers, band, koor, maar ook vrijwilligers voor het decor, het podium en de catering, is een prachtig resultaat neergezet, aldus Mariëlle. “Als andere gemeenten hierdoor geïnspireerd zijn, willen we gerust onze ervaringen delen. Want het is ontzettend mooi om samen zo’n project aan te gaan.”

>Op 12 en 13 mei vinden de laatste (uitverkochte) voorstellingen van Gabriella plaats. Heeft u als gemeente ook interesse om een musicalproductie te maken? Met vragen kunt u terecht op het e-mailadres musicalgorredijk2017@gmail.com. Kijk voor meer informatie op www.musicalgorredijk.nl.

Foto: Sigrid Hartmann

Terug naar overzicht