Kamperen met de kerk

De zevende aflevering van de serie 'Met hart en ziel' laat zien hoe 200 mensen van de Hervormde Gemeente van Sliedrecht samen kamperen. Hoofdredacteur Leo Fijen: "God is op de camping minstens zo dichtbij als in de gezangen en dienst van de kerk."

'Kamperen met de kerk', is de titel van de zevende aflevering van de nieuwe serie ‘Met hart en ziel, verhalen van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk’. Maar die titel zegt lang niet alles. Want kamperen met de kerk suggereert vooral een vakantiegevoel. Dat mag ook best met deze zomerse dagen in mei. En dat gevoel komt best goed naar voren in deze aflevering van een serie waar geregeld 60.000 tot 70.000 mensen naar kijken. Deze serie is een succes, maar de aflevering van vandaag ook.

Kamperen met de kerk is namelijk een verhaal van kerk-zijn in deze tijd. Met gebed en ontmoeting, met workshops en stilte, met kinderen en jongeren, met zingen en vieren. Alles wat een kerk tot een kerk maakt, gebeurt op de camping. En het bijzondere is dat de Hervormde Gemeente van Sliedrecht meer tot elkaar komt door deze activiteit. Normaal gesproken zitten er toch wat muren tussen de vier wijkgemeenten, waarvan er twee Gereformeerde Bondskerken zijn. Die muren vallen op de camping weg. Zoals geloven ook niet meer apart wordt gezet van het leven. Geloof en leven komen hier heel natuurlijk samen.

Dat is zeker de verdienste van Theo ten Braanker, een gedreven mens die het hart op de goede plek heeft. Hij organiseert deze activiteit al twaalf jaar met zijn vrouw. Voorzien van megafoon is hij de verbindende schakel tussen alle mensen en alle activiteiten. En zo heeft hij het voor elkaar gekregen dat maar liefst 200 mensen een paar dagen met elkaar gaan kamperen. Hij laat eigenlijk zien hoe je je als kerk kunt vernieuwen en verdiepen: ga kamperen, breng geloof en leven bij elkaar, vier samen, praat met elkaar en ga eens langs bij mensen die je nooit spreekt. Een prachtig voorbeeld van een kerk die verder reikt dan de vier muren van het gebouw en mensen extra inspireert: want God is op de camping minstens zo dichtbij als in de gezangen en dienst van de kerk.

- Leo Fijen, hoofdredacteur journalistiek en levensbeschouwing KRO-NCRV

'Met hart en ziel: kamperen met de kerk' werd op 29 mei om 16.10 uur uitgezonden op NPO2. Hier bekijkt u de aflevering:

 

Terug naar overzicht