Inclusieve dienst in Zeist

Op zondag 18 juni vindt er in de Hervormde Gemeente Zeist-West een inclusieve dienst plaats, georganiseerd door mensen met een ontwikkelingsachterstand. ‘Het wordt geen knuffeldienst’.

Gerrit van de Berkt is een van de initiatiefnemers: ‘Ik wilde graag een dienst organiseren met mensen die net als ik een ontwikkelingsachterstand hebben, maar het moest geen “knuffeldienst” worden. Veel mensen met een ontwikkelingsachterstand (fysiek of verstandelijk) hebben, worden vaak onderschat in wat zij kunnen. Hun begeleiders denken vaak dat ze het niet aan kunnen.”

Onderschat

Het thema van de dienst is “Jouw woestijn”. Van de Berkt: “Dat slaat op het gevoel dat veel mensen hebben dat je kunt ronddwalen in de woestijn wanneer je niet erkend wordt in wat je kan en wie je bent. In de Bijbel komt het woord handicap niet voor. Terwijl dit woord dagelijks wordt gebruikt om mensen apart te zetten.

De kerkdienst in Zeist sluit aan bij de Prokkelweek van maandag 12 tot en met zaterdag 17 juni. Tijdens deze jaarlijkse week wordt landelijk via allerlei Prokkel-activiteiten aandacht gevraagd voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking.

Het is voor het eerst in het tienjarig bestaan van de Prokkelweek dat er een Prokkel-kerkdienst wordt gehouden. Deze Prokkeldienst wordt door de mensen zelf voorbereid en is bedoeld voor iedereen. Ds Jan-Peter Prenger heeft de dienst voorbereid met Conny Kooymans, Annel van Graas, Peter Planje en Gerrit van de Berkt. In de dienst staan schilderijen centraal die deze week in de schilderworkshop Dialoog in kleur worden gemaakt door mensen met en zonder beperking.

Van der Berkt hoopt dat andere kerken het voorbeeld van Zeist volgen. Voor hen heeft hij tot slot een belangrijke tip voor de organisatie en de invulling van een echt inclusieve dienst: “Stel de mens centraal, niet het fysiek of verstandelijk beperkte deel.”

>De Prokkeldienst wordt gehouden op zondag 18 juni (10.00 uur). Kerkelijk centrum Zeist-West De Clomp 33-02 3704 KB Zeist Bereikbaar met bus 74 vanaf Utrecht-centraal of busstation Zeist. Meer informatie 

De schilderworkshop Dialoog in kleur vindt plaats op 13 juni op dezelfde locatie. Er geldt vrije inloop en deelname tussen 13.30 - 21.00 uur. Meer informatie

www.prokkel.nl Een 'prokkel' is een ‘prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking’.

Terug naar overzicht