In gesprek met moslims (2): gescheiden werelden doorbreken

De Hervormde Gemeente in Barneveld organiseert al meer dan veertig jaar activiteiten voor en met moslims in het dorp. “Zieltjes winnen is nooit onze motivatie geweest.”

“Er zijn maar liefst tweeëntwintig kerken en drie moskeeën in Barneveld”, vertelt Gertjan Wolleswinkel, voorzitter van de commissie die de activiteiten organiseert. “Maar moslims en christenen gaan in Barneveld nauwelijks met elkaar om: we leven vaak volledig langs elkaar heen. Dat willen we met onze activiteiten doorbreken.”

Lange geschiedenis

De commissie ‘Dostyolu’ (‘weg van de vriendschap’) bestaat al sinds de jaren zeventig, toen er in één klap veel Turken naar Barneveld kwamen. Gertjan: “Zij kwamen hier om te werken, maar hadden geen huis, spraken de taal niet… Ida van de Braak, iemand van onze kerk, heeft een aantal van hen toen opgevangen en geholpen bij de inburgering. Daaromheen werden al gauw allerlei activiteiten georganiseerd, zoals voetbalclubs en vrouwenavonden.”

De voetbalclub bestaat nog steeds: elke maand wordt er gevoetbald met Turkse jongens uit het dorp. De insteek van de activiteit is echter wel veranderd. “We gaan nu volledig met elkaar om vanuit gelijkwaardigheid. De huidige generatie Turken heeft immers geen hulp meer nodig om te integreren.” Het blijft echter belangrijk om elkaar op te zoeken, zegt Gertjan. “Zo wordt je aan het denken gezet over je eigen geloof: waarom geloof ik dit eigenlijk? Dan is je geloof geen vanzelfsprekendheid meer, maar iets dat goed is doordacht.” Om die reden organiseert de commissie ook geloofsgesprekken, waar moslims en christen elkaar - “in een goede sfeer!” - scherpe vragen kunnen stellen.

Bijbelstudie

Sinds twee jaar is de aandacht van Dostyolu niet alleen meer gericht op Turkse moslims. “We organiseren nu samen ook maandelijkse Bijbelstudies voor christelijke vluchtelingen, uit onder andere Syrië, Eritrea, Irak, Myanmar en Rwanda. Op die avonden eten we eerst samen; vervolgens zingen we samen en lezen we uit de Bijbel. Zo hebben we nu het hele Bijbelboek Lucas al doorgewerkt.” De ene keer zijn er vijf gasten; de andere keer wel dertig. Gertjan: “We moeten elke keer kijken wie er komt, maar het geeft veel voldoening om dit te doen. Ons uitgangspunt blijft hetzelfde: de verbinding met elkaar zoeken en de liefde van Christus laten zien.”

Terug naar overzicht