In de rij voor Jezus

December is in aantocht. De hele wereld maakt zich op voor Kerst. Overal zie je kerstbomen en feestverlichting verschijnen. In de kerk draait het feest van Kerst om de geboorte van Jezus Christus. Zijn geboorte betekende het begin van iets nieuws. Hoe breng je dit eeuwenoude bijbelverhaal opnieuw tot leven?

In Nieuw-Vennep weten ze hier alles van. Al een aantal jaren organiseren ze vanuit de Crosspoint-gemeente een lichtjestocht door de wijk Getsewoud. Inmiddels wandelen ieder jaar meer dan tweeduizend mensen mee. Ds. Taco Koster vertelt: “Op deze manier nemen we inwoners uit de hele wijk mee in het eeuwenoude kerstverhaal. Wandelaars volgen het spoor van 1500 waxinelichtjes langs de route en komen dan bij scènes uit het kerstverhaal: Jozef en Maria, de herders, de engelen en de wijzen. Uiteindelijk staan ze stil bij de stal, waar Jezus is geboren.”

Gegrepen door het verhaal
De organisatie van zo’n lichtjestocht of kerstwandeling vergt de nodige tijd in de toch al drukke decembermaand. Waarom besluit een kerk zoiets aan te bieden aan alle inwoners, terwijl ze zelf ook al zoveel activiteiten binnen de kerkmuren hebben? “In onze vinexwijk willen we graag iets organiseren wat mensen gezelligheid biedt. Maar ook willen we mensen laten kennismaken met het kerstverhaal uit de Bijbel¨, vertelt ds. Koster. “Onze hoop is dat mensen gegrepen worden door het verhaal, door de sfeer tijdens de wandeling, én door de inzet van de vele vrijwilligers. Een verlangen naar meer.”

Tijdens de tocht nemen mensen echt de tijd om in de stal te kijken, bij Jozef en Maria en hun kindje Jezus. “In de kribbe ligt een echte baby. Daarom ontstaat er ieder jaar een rij bij de stal”, besluit ds. Koster. “We hoorden een kind enthousiast roepen: ‘We staan allemaal in de rij voor Jezus!’”

Samenwerking
Bij de organisatie van de kerstwandeling wordt samengewerkt met andere partijen uit het dorp, zoals een woonzorgcentrum en een middelbare school. Ook wordt er gebruik gemaakt van toneel en muziek. Aan de inwendige mens wordt ook gedacht: aan het slot van de wandeling kan in de herberg warme chocomel worden gedronken. 

Zelf een wandeling organiseren
In uw gemeente ook zo’n kerstwandeling of lichtjestocht organiseren? Op www.protestantsekerk.nl/kerst bieden wij u alle tools en voorbeelden voor de organisatie van een tocht in uw eigen woonplaats.

Wilt u de wandelaars iets tastbaars meegeven? Op www.daaromkerst.nl kunt u kerstcd’s bestellen voor volwassenen én voor kinderen.

Via deze link kunt u de foto´s van de wandeling in Getsewoud bekijken.

 

Terug naar overzicht