Ik vlg over de snelweg

Docent Teun Waverijn (38) komt pas sinds een jaar in de kerk. Het kantelpunt? Een bijzondere ervaring in de auto. "Het was een soort luikje dat openging, waarvan ik niet wist dat het er was."

“Hoewel ik niet gelovig was, was ik al wel jong enorm gegrepen door orgelmuziek. Ik ervaarde die muziek als iets bijzonders: als meer dan ‘gewoon’ muziek. Eigenlijk vrij uitzonderlijk, voor een jongen van zestien.

Vorig jaar was er een kantelpunt. Het was vlak voor de zomervakantie, ik zat in de auto op weg naar mijn werk en ik had het behoorlijk zwaar. Ik stond op het punt te keren en weer naar huis te gaan. Toen werd ik opeens heel diep geraakt door de muziek die aan stond: een koraalfantasie, door André van Vliet. Ik merkte dat ik de tekst meezong: ‘Ik heb de vaste grond gevonden, waarin mijn anker eeuwig hecht.’ Opeens had ik het gevoel dat ik over de snelweg vlóóg. Het was een soort luikje dat openging, waarvan ik niet wist dat het er was.

Na die ervaring ben ik me meer in het geloof gaan verdiepen. Ik heb eerst eens op de website www.kerkdienstgemist.nl gekeken: Wat is een kerkdienst eigenlijk? Wat gebeurt daar? Uiteindelijk ben ik bij een gemeente in Veenendaal terechtgekomen, waar ik me direct thuis voelde. Ik was er geen buitenstaander: de dienst was laagdrempelig en vanwege de beamer kon ik alles meezingen. Nu speel ik zelf in de muziekgroep van de kerk. We spelen vooral Opwekkingsliederen - muzikaal weinig complex, maar daar gaat het me niet meer om. Ik luister nu vooral naar de boodschap van een lied.

Ik ga niet altijd naar de kerk. Mijn gezin gaat niet mee en soms heb ik het vanwege mijn drukke baan echt even nodig om uit te slapen. Maar als ik wel ga, ben ik elke keer blij dat ik geweest ben. Ik neem altijd iets mee uit de dienst, het is nooit verloren tijd.

Voor die ervaring in de auto ben ik nog steeds dankbaar. Het maakt dat ik iets wil doorgeven van mijn geloof. Op de school waar ik lesgeef, heb ik daarom met twee collega’s een wekelijkse bijeenkomst opgezet voor leerlingen die christen zijn en elkaar willen ontmoeten. Ik heb het gevoel dat ik op die manier iets kan betekenen.”

Tekst: Jedidja Harthoorn
Foto: Leonard Walpot

In de rubriek 'De kerk in' in het nieuwe magazine Petrus vertellen mensen hoe ze in de kerk terechtgekomen zijn. Meer verhalen lezen? Bestel Petrus nu gratis op www.petrusmagazine.nl.

Terug naar overzicht