Het nieuwe leren: iets voor u?

Wie een taak binnen de gemeente wil vervullen wordt soms gevraagd een cursus te volgen. Een drempel? Nee hoor, het nieuwe leren is leuk. En ook nog eens heel flexibel.

1. Online leren

Het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie (PCTE) is er voor iedereen die zich vrijwillig of professioneel inzet voor een gemeente. Omdat het leren verandert en om trainingen aantrekkelijker en voor meer mensen bereikbaar te maken, zet het PCTE nieuwe vormen van leren in. Zo kunt u dankzij e-learning leren in uw eigen tempo, vanuit huis en op een moment dat het u uitkomt. De trainingen voor nieuwe ambtsdragers en de training pastoraal gesprek (voorheen pastoraat) zijn online te volgen.

E-learning van a tot z:

  • U kunt uzelf of uw gemeente inschrijven voor de complete training, inclusief e-learning en fysieke bijeenkomsten. Voorafgaand aan iedere bijeenkomst loopt u een of meer online modules door. Tijdens de bijeenkomst wordt met het geleerde geoefend.
  • U kunt ook alleen de online modules volgen. 
  • De modules staan voor u klaar op een digitaal platform en bestaan uit theorie, verwerkingsoefeningen en video’s. In de training pastoraal gesprek volgt u in een video bijvoorbeeld een pastoraal gesprek waarbij u ervaart hoe goede luistervaardigheden een positieve uitwerking hebben. 
  • Op het forum kunt u ervaringen uitwisselen met medecursisten. Via dit forum of via e-mail stelt u vragen aan de tutor.

Lees meer op protestantsekerk.nl/pcte.

2. Webinars

Een baan, een gezin én actief in het jeugdwerk van een gemeente: dat is druk. Daarom organiseert JOP sinds kort webinars, als aanvulling op het trainingsaanbod. Webinar is een samenvoeging van de woorden ‘web’ en ‘seminar’; deelnemers doen via internet live mee. ‘Fijn aan onze webinars is de mogelijkheid tot interactie’, vertelt specialist catechese Nelleke Quist. ‘De deelnemer, thuis op de bank, kan via een chatfunctie vragen stellen die de trainers beantwoorden. De webinars slaan aan. Mensen zijn positief en komen met ideeën voor nieuwe onderwerpen.’

Aanmelden of een webinar terugkijken kan via jop.nl/trainingen/webinars of volg JOP op Facebook.

3. Van en met elkaar leren

Van en met elkaar leren kan in de leergemeenschap pastoraat. De deskundigheid zit in de groep. Organisator Ate Klomp, werkzaam bij de dienstenorganisatie, licht toe.
1. Wie? Voor alle kerkvrijwilligers die gesprekken voeren met gemeenteleden.
2. Wat? Een netwerk van vrijwilligers die elkaar ontmoeten en ervaringen delen. Hoe begin je een pastoraal gesprek? Hoe is in de gemeente het pastoraat georganiseerd? Hoe ga je om met een gesprekspartner met dementie? Allemaal onderwerpen die aan bod kunnen komen. De invulling hangt af van de wens van de groep. U kunt tijdens een bijeenkomst gesprekstechnieken oefenen of via e-mail handig materiaal met elkaar delen.
3. Waar? Op dit moment in Rotterdam en Heerenveen.

Deelnemen aan een bestaande leergemeenschap of een nieuwe groep starten? Mail naar a.klomp@protestantsekerk.nl.

Dit artikel komt uit het decembernummer van woord&weg. Gratis abonneren? Ga dan naar protestantsekerk.nl/magazine.

Terug naar overzicht