Gruteke: Tussen Kohlbrugge en Ten Boom

Radiopresentator en dominee Elsbeth Gruteke deed de nationale protestantsentest. Ze lijkt het meest op Kohlbrugge en Ten Boom.

Gruteke: "Het is verrassend dat ik bij de calvinistische theoloog Kohlbrugge uitkom, ik moest hem echt even googelen. Ik herken zijn ‘genade alleen’ heel goed. De nadruk op het onvermogen van de mens is bij hem groter dan bij mij. Wat me aanspreekt, en dat is dus misschien wel typisch protestants, is dat de individu rechtstreeks in Jezus naar God gaat. Ik vind het belangrijk dat je als mens zelf verantwoordelijkheid draagt, voor je eigen geweten en keuzes. Dat heb ik jong meegekregen, ook al groeide ik niet in een christelijk gezin op.

Ik ben ook blij met de uitslag van Corrie ten Boom. Ik ben onder de indruk van hoe zij vergeving centraal stelt. En van haar liefde voor Jezus, daar vertelde ze iedereen over in gewone taal, met warmte. Ik ben net als haar vaak op zoek met welke taal ik zal spreken. Zeker in mijn werk als predikant zie ik hoe belangrijk het is om daar naar te zoeken. Dat is ook wel typisch protestant, die zendingsdrang. Met enorme vreugde delen van waar je hart van overstroomt."

Elsbeth Gruteke is predikant van de Jeruzalemkerk in Amsterdam. Ook benieuwd op welke protestant u lijkt? Doe ook de Nationale Protestantentest

Terug naar overzicht