Film: Hier ben ik

Vanaf 11 mei is in tientallen filmhuizen in Nederland de film 'Hier ben ik' te zien waarin ds. Ad van Nieuwpoort en een aantal van zijn gemeenteleden worden geportretteerd.

Levensvragen

Een topmanager die bijna sterft tijdens de New York marathon maar weigert op te geven, een vrouw die niet kan verwerken dat ze na haar echtscheiding haar upperclass status verliest en twee jonge, ambitieuze financials die geconfronteerd worden met een onverwerkt familieverleden. Op zondag bezoeken zij de kerk in Bloemendaal waar dominee Ad van Nieuwpoort een alternatief biedt voor ons jachtige bestaan, ons negatieve zelfbeeld, onze verstikkende ambities, kortom onze worsteling met het gewone leven.

[Tekst gaat verder onder video]

Van Nieuwpoort is niet per sé op zoek naar de antwoorden op de vraag hoe je moet leven. Door zich in te graven in de oeroude teksten uit de Bijbel legt hij een treffend verband met het leven van nu waarin burn-outs, stress, boventalligheid, heldendom en angst voor verlies zo oud als de mens zelf blijken te zijn. Dat inzicht biedt troost en verlichting om verder te kunnen. De film laat ook de worstelingen van de dominee zelf zien, met zijn gezin, zijn vader en zijn ambities. Daarmee blijft hij vooral ook een mens, kwetsbaar en op zoek naar verdieping van het bestaan. Zo probeert hij tegenwicht te bieden aan nihilisme.

Uniek

De film biedt een zeldzaam inkijkje in de rol die het geloof en de geloofsgemeenschap vervult in het leven van mensen. Voor gemeenten van de Protestantse Kerk biedt de film een kans om met mensen in gesprek te gaan over dit thema. Zo zouden gemeenten bijvoorbeeld gezamenlijk de film kunnen gaan bekijken en daarna met elkaar in gesprek kunnen gaan. 

Themapagina bij de film

De Protestantse Kerk biedt een themapagina aan bij de film 'Hier ben ik'. Op deze pagina zijn gespreksvragen te vinden die kunnen helpen bij het voeren van een gesprek naar aanleiding van de film.

Recencies

  • Filmkrant: "Zo maakt 'Hier ben ik' op persoonlijk niveau inzichtelijk dat God misschien wel uit het leven van velen is verdwenen, maar de behoefte aan een groter verhaal over ons leven niet.”
  • NRC Next: In Bloemendaal probeert een dominee welgestelde burgers minder gejaagd te leren leven, zo laat een documentaire zien.
  • De Volkskrant: Dominee Ad van Nieuwpoort heeft de Amsterdamse Zuidas ingeruild voor Bloemendaal. Ten overstaan van de aan werk en status bezwijkende kerkbezoekers houdt hij doorvoelde preken over het falen van de prestatiemaatschappij.
  • Trouw: Sander Snoep en Sarah Vos maakten met 'Hier ben ik' een indringende documentaire over een dominee en zijn kerk in Bloemendaal. Meer dan over het christelijk geloof, gaat hun film over de manier waarop mensen met tegenslagen omgaan.
  • Parool: 'Hier Ben Ik' is soms best ontroerend, maar schuurt op andere momenten tegen Koefnoen aan.
  • Quote: ‘Mensen knappen af op de standaard geluk en succes’
  • Jan Magazine: Als overtuigd atheïst een film maken over een dominee: dit is het resultaat
  • EO.nl: Hoofdrol dominee in docu 'Hier ben ik'. Ad van Nieuwpoort centraal in nieuwe film

Waar te zien?

Amersfoort, De Lieve Vrouw, vanaf 11 mei
Amsterdam, Het Ketelhuis, vanaf 11 mei
Apeldoorn, Filmtheater Gigant, vanaf 11 mei
Arnhem, Focus Filmtheater, 13 en 20 mei
Breda, Chassé Cinema, vanaf 11 mei
Bussum, Filmhuis Bussum, vanaf 11 mei
Den Bosch, Verkadefabriek, vanaf 11 mei
Den Haag, Filmhuis Den Haag, vanaf 11 mei
Deventer, Filmhuis de Keizer, vanaf 18 mei
Drachten, Filmhuis de Lawei, 1 & 2 juni
Ede, Filmhuis Cultura, n.t.b.
Eindhoven, Natlab, vanaf 11 mei
Enschede, Concordia Film, vanaf 11 mei
Groningen, Groninger Forum, 31 mei
Haarlem, Filmschuur, 14 mei
Helmond, Cacaofabriek, vanaf 11 mei
Hilversum, Filmtheater Hilversum, 14, 16 & 19 mei
Hoorn, Cinema Oostereiland, vanaf 11 mei
Houten, Film Aan de Slinger, 11 juni
Leeuwarden, Slieker Film, 1 juni
Leiden, Trianon, vanaf 11 mei
Maastricht, Lumière Cinema, vanaf 1 juni
Middelburg, Cinema Middelburg, vanaf 18 mei
Nijmegen, LUX, vanaf 11 mei
Rotterdam, LantarenVenster, vanaf 11 mei
Utrecht, Filmtheater 't Hoogt, 3 juni
Waalwijk, Theater de Leest, n.t.b.
Woerden, AnnexCinema, 23 mei
Zwolle, Filmtheater Fraterhuis, vanaf 11 mei

Terug naar overzicht