Estafette naar Friesland

Op 8 april arriveert de estafette 'Als een lopend vuur' in Friesland. Een dag vol verhalen over Friese 'Reformatiehelden'.

Tijdens de estafette-dag, met activiteiten in Franeker en Nijkleaster klinken de verhalen van de Friese ‘Reformatiehelden’ Menno Simons en Anna Maria van Schurman.

Keuzes

Samen met ds. Margarithe Veen heeft ds. Jan Henk Hamoen de Friese estafette-bijeenkomst georganiseerd: "Door de verhalen van deze twee spraakmakende persoonlijkheden te vertellen willen we mensen uitdagen: Wat zouden jouw keuzes nu zijn, waar loop jij tegenop of tegenaan en wie zijn voor jou inspirerende mensen? Op een school in de provincie vroeg ik onlangs jongeren van een jaar of 14 wie hun ‘helden’ zijn. Zij verbonden zich niet met historische figuren, maar noemden heel concreet mensen uit hun directe omgeving. De een dacht aan zijn opa, die in armoede opgroeide op het Friese platteland, met heel weinig moest rondkomen en het toch samen met oma heeft gered. Opa kon een goed bestaan opbouwen en is tevreden. De ander noemde zijn moeder, die ernstig ziek is. Het maakt indruk op zo’n jongen hoe zij met haar ziekte omgaat, met het geloof bezig is en daar steun in vindt."

De leerlingen van de Anna Maria van Schurman School te Franeker hebben zich op verschillende manieren verdiept in de helden van 500 jaar geleden. In hun tentoonstelling in het Museum Martena kunnen belangstellenden kennismaken met de helden uit de Reformatietijd en 2017.

In Nijkleaster klinken ‘s middags de verhalen van vandaag, verbonden aan eerdere verhalen van het kloosterleven in Friesland. Die verhalen klinken door in stilte en in gesprek met elkaar.

’s Avonds komen verhalen opnieuw samen in de Martinikerk te Franeker. Ditmaal met theater en muziek. Kees Posthumus en Juul Beerda laten de stemmen klinken van Maarten Luther, Catharina von Bora, Menno Simons en nog meer. Het Fries Symfonie Orkest begeleidt de verhalen met muziek en sluit de dag af met de bijzondere symfonie no. 5 van Mendelssohn (de “Reformation Symfonie”).

>8 april diverse locaties in Franeker en Nijkleaster. Zie ook:

volledige programma
Friese Reformatiehelden inspireren (interview met ds. Jan Henk Hamoen)

Terug naar overzicht