Ds. Ebi Wassenaar van Rhenoy werkt aan thuiskomst

In november 2017 raakte ds. Wassenaar uit Rhenoy ernstig gewond door een aanval. Hoe is het nu met haar? Ds. René de Reuver bracht haar een bezoek en doet verslag. 'Ds. Wassenaar hoopt straks, op één of andere wijze, er weer als dominee voor de mensen in Rhenoy te kunnen zijn.'

In november gebeurde er in de kerk van Rhenoy iets verschrikkelijk. Ds. Ebi Wassenaar, de dominee van het rustieke dorpje, werd na een afspraak met de pianostemmer in de kerk, uren later ernstig gewond door haar vriendin gevonden op de vloer in de hal van de kerk. De verwondingen aan het hoofd van ds. Wassenaar waren hevig. Een forse bloeding onder haar schedel bedreigde haar leven. Verschillende operaties volgden. Deze hebben haar leven gered.

Na weken in het ziekenhuis is ds. Wassenaar opgenomen in een revalidatiecentrum. Sinds enkele weken is zij, dankzij de goede zorg van haar vriendin, de weekenden weer thuis.

Steeds meer dringen de gevolgen van het misdrijf tot ds. Wassenaar door. Gelukkig zijn haar karakter, verstand, gehoor, gezicht en grote hart voor mensen niet aangetast. Helaas geldt dit niet voor haar hele lichaam. Haar linkerzij is grotendeels verlamd. Lopen en staan kan ze nog maar heel beperkt. Bij veel moet ze geholpen worden. Fietsen en autorijden gaan niet meer. Voortbewegen zal voortaan in een elektrische rolstoel moeten.

In het revalidatiecentrum werkt ds. Wassenaar aan haar herstel. Ze ziet ernaar uit over enkele weken weer definitief naar huis te kunnen gaan. Thuiszorg en de nodige aanpassingen zijn dan wel noodzakelijk.

Ondanks dit alles hoopt ds. Wassenaar straks, op een of andere wijze, er weer als dominee voor de mensen in Rhenoy te kunnen zijn. Tijdens ons laatste gesprek vertelde zij: ‘Hoe verdrietig alles ook is, toch ben ik gelukkig. Soms heb ik nare flashbacks. De start van het proces van de mogelijke dader, later deze maand, rakelt alles weer op. Maar ik ben blij er nog te zijn. Het meeleven van zoveel mensen raakt me diep. De toewijding en zorg van mijn vriendin helpen me enorm. Het geloof geeft me hoop. Met Pasen hoop ik weer in de kerk te zijn. Ik voel me geworteld in God.’

Ds. René de Reuver, scriba generale synode, naar aanleiding van een bezoek aan ds. Wassenaar op dinsdag 6 maart 2018

> 23 november 2017: Een drama dat ons allen schokt 

 

Terug naar overzicht