Dorpskerkenbeweging succesvol gestart. Haakt uw dorpskerk ook aan?

Op 24 september werd de dorpskerkenbeweging gelanceerd. In Maarn dachten tweehonderd kerkenraadsleden, kerkelijk werkers en predikanten die in een dorpscontext werkzaam zijn na over de verbinding tussen dorp en kerk.

In het ochtendprogramma werd ontdekt hoe dorpen kijken naar de kerk, en welke kansen er zijn om die verbindingen te versterken. In het middagprogramma werd verkend hoe de dorpskerk kan aansluiten bij het dorp, om kerk van en voor het dorp te zijn. 

Dorpskerkenambassadeurs

Ook werden de dorpskerkambassadeurs Jolanda Tuma, Betsy Nobel en Mathilde Meulensteen voorgesteld. Zij kennen de dorpscontext door en door en zijn er om mee te denken in de verschillende plaatselijke situaties.

Boek 'Sporen van God'

Tijdens de dag werd het boek Sporen van God in het dorp gepresenteerd, de publieksversie van het onderzoek van Jacobine Gelderloos, tevens projectleider van de dorpskerkenbeweging. Zij heeft aan de PThU onderzocht hoe de kerk kan bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp. Een van haar conclusies is dat de dorpskerk meer de blik naar buiten moet richten om te ontdekken welke gemeenschappelijke belangen en verlangens maar ook zorgen dorp en kerk hebben. Het boek Sporen van God in het dorp is hier te bestellen.

Aanhaken bij dorpskerkenbeweging

Wilt u op de hoogte blijven van de dorpskerkenbeweging? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief, die vier keer per jaar verschijnt. U kunt ook lid worden van de facebookgroep 'Dorpskerken'.

Dorpskerkenbeweging in de media

Diverse kranten en tijdschriften hebben over de dorpskerkenbeweging geschreven. Een overzicht:

Op zondag 14 oktober is Jacobine Gelderloos te gast in het televisieprogramma Jacobine op Zondag, NPO 2 17.00 uur.

Op het Inspiratiefestival op Terschelling (26 t/m 28 oktober) geeft Jacobine lezingen over het onderwerp. Sporen van God, en Anders kijken naar je dorpskerk. Voor alle Zeeuwse dorpskerken is er op 24 november de inspiratiedag 'Kerk, laat je zien!'

Gerelateerde berichten:

Terug naar overzicht