Doorpraten over ‘Hier ben ik’

De documentaire ‘Hier ben ik’ over een aantal gemeenteleden uit Bloemendaal en hun dominee Ad van Nieuwpoort leent zich goed voor napraten. Voor mensen binnen én buiten de kerk.

In de documentaire ‘Hier ben ik’ kijken we door de ogen van een aantal Bloemendalers mee die worstelen met hun levens waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden. Zondags bezoeken zij de kerk in Bloemendaal waar dominee Ad van Nieuwpoort hen een alternatief biedt door zich te verdiepen in oude Bijbelteksten op zoek naar de simpele schoonheid van ons bestaan.

Een mooie gelegenheid om met vrienden naartoe te gaan die wellicht benieuwd zijn naar waar het in de kerk over kan gaan. En voor gemeenten een kans om daarover met mensen in gesprek te gaan.

De documentaire roept veel op, en een nabespreking gaat vermoedelijk vanzelf. Voor degenen die er graag een aantal richtvragen bij hebben, staat hieronder een korte handreiking. Ook kunt u gebruik maken van de mini-prekenserie die de EO en de Protestantse Kerk hebben ontwikkeld naar aanleiding van de documentaire.

Herkenbare thema’s

Deze documentaire speelt zich af in de Protestantse Gemeente Bloemendaal en Overveen, een omgeving waar veel welvarende mensen wonen, en dat zie je. De meeste Nederlanders wonen niet in zulke huizen. Dat kan in het begin wat vervreemden, maar al snel merk je dat ‘buitenkant’ nog niets zegt over ‘binnenkant’. Het gaat in de film over mensen die in hun dagelijks leven worden gevolgd. De thema’s waar het dan over gaat, zijn herkenbaar voor velen. De druk van het leven, de stress rond presteren, spanningen in relaties en de gevolgen van een echtscheiding, en de moeiten rond vaders/moeders en kinderen. De hoofdpersonen zijn meelevende gemeenteleden in Bloemendaal die ervoor hebben gekozen zich kwetsbaar op te stellen. Ze delen hun worstelingen met ons.

Daartussendoor begeeft zich de dominee, Ad van Nieuwpoort. Hij zoekt, stelt vragen en diept een ander verhaal op, zoals het te vinden is in de Schriften. Zo houdt hij een spiegel voor. Het is de kerk die ruimte biedt voor reflectie en bezinning midden in een samenleving die op hol geslagen lijkt. Wat hebben die verhalen ons te zeggen in ons levensverhaal? Is er nog ruimte voor een tuin in de chaos en stress van de dag? Weten we nog van onvoorwaardelijke liefde?

In gesprek

Het maakt uit of je de film nabespreekt in een kerkelijke setting met kerkleden of in een bioscoop, waar ook mensen zitten die niet veel hebben met kerk en geloof. Luister vooral goed naar de reacties en kies dan welke vragen je wel of niet stelt.

U hoeft er niet veel voor te doen om in gesprek te raken over de film. Begin maar gewoon te vragen wat anderen ervan vonden, wat hen raakte, wat ze herkenden, wat hen is bijgebleven.

Er zijn vier thema’s die u apart zou kunnen benoemen:

  1. De stress van onze prestatiesamenleving. Waar word je op afgerekend? Waar reken je jezelf op af? En hoe kijk je naar anderen? Is er nog een plek waar je niks ‘moet’, waar je niet hoeft te presteren maar gewaardeerd wordt om wie je bent?
  2. Relatiestress. Hoe houd je je relatie goed in de drukte van het leven? Is er ongedwongen tijd voor elkaar, ruimte? Spreek je nog over thema’s die je raken of alleen over je drukke agenda?
  3. Je ouders en je achtergrond. Waar kom je vandaan? Hoe bepaalt dat wie je nu bent? Wat heb je meegekregen? Wat heb je gemist?
  4. Welke rol zou de kerk in dit leven van alledag kunnen spelen?

Een overkoepelend thema is: durven we kwetsbaar te zijn naar elkaar? Is er ruimte om ook je mislukkingen te delen met elkaar? Is dat veilig genoeg? Zijn er mensen die mijn binnenkant mogen zien, mijn tranen, mijn zorgen, mijn onzekerheid? Welke gesprekken voeren we eigenlijk rond de tafel? Bieden we tegen elkaar op, of zijn we eerlijk en durven we onszelf te zijn?

En als er nog tijd over is:

  • Is er een verhaal dat jou helpt in je dagelijks leven, dat een weerwoord biedt of inspiratie geeft? Kun je daar iets over vertellen?
  • Zijn er bijbelverhalen die jou helpen om anders, nieuw naar de werkelijkheid te kijken? Zo ja, welke?
  • Paulus schrijft in zijn brief aan de Thessalonicenzen: ‘Ik had besloten niet alleen het Evangelie, maar ook mijn leven met u te delen.’ Hoe zou dat eruit hebben gezien, kan dat in onze tijd, en hoe dan?

>De documentaire is op 25 december om 22.15 uur te zien op NPO 2. Lees verder over de film, bioscopen en een Q&A met ds. Van Nieuwpoort. Via picl.nl kunt u de film ook direct online bekijken.

Tekst: ds. Nynke Dijkstra 

Terug naar overzicht