Documentaire ‘Hier ben ik’ gaat over ons allemaal

Laat u anderen alleen uw successen zien? Of is er ook ruimte voor kwetsbaarheid, eenzaamheid en mislukkingen? Dit thema staat centraal in de documentaire die op Eerste Kerstdag wordt uitgezonden, over dominee Ad van Nieuwpoort en een aantal van zijn gemeenteleden.

In de documentaire ‘Hier ben ik’ kijken we door de ogen van een aantal Bloemendalers mee die worstelen met hun levens waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden. De thema’s die hun dagelijks leven spelen, zijn voor veel mensen herkenbaar: de druk van het leven, de stress rond presteren, spanningen in relaties en de gevolgen van echtscheidingen. Zondags bezoeken zij de kerk in Bloemendaal, waar dominee Ad van Nieuwpoort hen een alternatief biedt door zich te verdiepen in oude Bijbelteksten op zoek naar de simpele schoonheid van ons bestaan.

Gedeelde kwetsbaarheid

Van Nieuwpoort ziet dat de documentaire, die eerder in filmhuizen is vertoond, veel losmaakt. “Eerst denk je misschien: wat moet ik hiermee? Ik woon toch niet in dat rijke Bloemendaal? Je voelt je misschien een beetje een voyeur. Maar gaandeweg, zo is veler ervaring, merk je: deze film kon nog wel eens over mij gaan. Over mijn kwetsbaarheden, mijn angst om te mislukken of eenzaam achter te blijven.”

‘Hier ben ik’ duurt bijna anderhalf uur. Van Nieuwpoort: “Je moet er echt even voor gaan zitten, er de tijd voor nemen. Het gaat over het leven. Het leven zonder oplossingen. En tegelijk is het een verhaal over welke rol de kerk vandaag in onze samenleving zou kunnen spelen.” In de documentaire is zichtbaar hoe de kerk ruimte biedt voor reflectie en bezinning, midden in een samenleving die op hol geslagen lijkt. “De kerk kan een ankerpunt zijn in een bestaan dat vaak jachtig en oppervlakkig is. Bijbelse bronnen geven ons levensverhaal nieuwe betekenis.”

Doorpraten

Centrale vragen in de documentaire zijn: durven we kwetsbaar te zijn naar elkaar? Is er ruimte om ook mislukkingen te delen met elkaar? Zijn er mensen die mijn binnenkant mogen zien, mijn tranen, mijn zorgen, mijn onzekerheid? Bieden we tegen elkaar op, of zijn we eerlijk en durven we onszelf te zijn? Op protestantsekerk.nl/hier-ben-ik zijn enkele gespreksvragen te vinden om over de documentaire door te praten. Daarnaast zijn er zeven korte filmpjes te bekijken, met preken van Ad van Nieuwpoort over onderwerpen die in de documentaire aan bod komen.

De documentaire 'Hier ben ik' wordt op Eerste Kerstdag uitgezonden om 22.15 uur op NPO2.

Terug naar overzicht