Symposium 'De Bijbel in Nederland': een analyse van het bijbelgebruik in onze tijd

Hoe bekend zijn bijbelverhalen nog in ons land? En welke betekenis geven we vandaag de dag aan die verhalen? Over deze vragen gaat het symposium 'De Bijbel in Nederland', op 1 december in Amsterdam.

De Bijbel werd in 2016 verkozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Dat bevestigde het belang van de Bijbel als grondslag van kerk en cultuur in ons land. Tegelijk bleek vorig jaar uit NBG-onderzoek dat Nederlanders er minder in lezen en er minder goed de weg in weten dan twintig jaar geleden. Voor de Protestantse Kerk is dat reden bijbelgebruik en bijbelbeleving echt op de agenda te zetten.

Essaybundel 'De Bijbel in Nederland'

Tijdens het symposium wordt de essaybundel 'De Bijbel in Nederland' gepresenteerd, waarin zestien deskundigen een analyse geven van het bijbelgebruik in onze tijd. De essays zijn van onder meer Erik Borgman, Herman van Wijngaarden, Désanne van Brederode en Ad van Nieuwpoort. Daarnaast reiken de auteurs oplossingen aan om de Bijbel dichterbij te brengen, in én buiten de kerk. ‘De auteurs maken duidelijk dat de tijd dat bijbelkennis vanzelf sprak, echt voorbij is’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Maar ze laten ook zien dat dit weer vensters opent om de Bijbel op nieuwe manieren tot ons te laten spreken.’

Symposium

Enkele van de auteurs zullen een lezing geven tijdens het symposium: Klaas Spronk (hoogleraar Oude Testament aan de PThU), Eline van Vreeswijk (beleidsmedewerker bij de HGJB) en Désanne van Brederode (filosofe en schrijfster). In de middag zijn er verschillende workshops te volgen, bijvoorbeeld over bijbellezen met kinderen en jongeren, over contextueel bijbellezen en over de revisie van de Nieuwe Bijbelvertaling. Dagvoorzitter van het symposium is Elsbeth Gruteke.

Benieuwd naar het volledige programma? Bekijk hier het programma, de workshops en de wijze van aanmelden. 

Lees ook:

Terug naar overzicht