Brood Herman

In Barneveld is deze zomer een oude trend opgeleefd: het vriendschapsbrood Herman, symbool van delen en vriendschap, gaat in de kerk rond.

Herman, wie kent het nog? Het vriendschapsbrood – gemaakt van deeg dat als een soort kettingbrief rondgaat – was een tijd geleden erg populair. Predikante Harmke Heuver besloot Herman deze zomer opnieuw te introduceren. ‘Ik heb thuis het startdeeg gemaakt en vervolgens een paar bakjes Herman uitgedeeld tijdens de dienst over de wonderbare spijziging. Net als de broden en de vissen die Jezus uitdeelde, vermeerdert het deeg van Herman immers, zodat iedereen gevoed kan worden.’

Gisten

De ontvangers van Herman hebben een briefje met instructies gekregen. Het startdeeg moet op een warme plek bewaard worden, zodat het kan gaan gisten. In de tien dagen dat het deeg bewaard wordt, moet Herman twee keer ‘gevoerd’ worden, met suiker, melk en bloem. Ook moet er regelmatig geroerd worden. Na tien dagen is er dan een flink deeg ontstaan: genoeg om én een heerlijk brood van te bakken, én om drie bakjes deeg uit te delen. Zo kunnen steeds meer mensen van Herman eten.

Kerkproeverij

In Barneveld is Herman een groot succes. Harmke: ‘Vooral de volwassenen zijn erg enthousiast, die kennen het nog van vroeger. In de Facebookgroep van de kerk zijn mensen elkaar al aan het vragen of zij Herman ook mogen hebben van iemand.’ Het initiatief sluit mooi aan bij de startzondag op 10 september, met het thema ‘Kerkproeverij’. ‘Ik verwacht dat Herman tegen die tijd al behoorlijk vaak gedeeld is. In de kerk, en hopelijk ook daarbuiten. En wie weet bakken mensen wel een bijzondere versie voor de bakwedstrijd op 10 september!’

>Instructies voor het maken van een Herman Brood

Terug naar overzicht