Bidden bij de Bank

Protestantse gemeente De Ark uit Reeuwijk organiseerde op biddag een kerkdienst bij de bank.

Gisteren woensdag 8 maart was het Biddag voor Gewas en Arbeid. Protestantse Gemeente De Ark uit Reeuwijk startte vorig jaar met een nieuw en eigentijds initiatief 'Bidden bij de Boer'. Zo was er een viering op strobalen tussen de koeien op de deel bij Natuurboerderij Hoeve Stein met een dominee in toga en op klompen.

In de Ark werd Biddag al jaren niet meer gevierd, maar deze nieuwe vorm lijkt goed te passen bij de gemeente. Ds. David van Veen: “Het is bijzonder om te bidden op een plek waar het in je gebed ook echt over gaat. Dan klinkt het anders." Wel probeert de Ark niet zomaar ergens naar toe te gaan. Uitgangspunten zijn dat het lokaal is en het liefst ook een duurzame of diaconale insteek heeft. Ds David: "Dat past ook bij de Ark, want uit deze gemeente zijn destijds oa de plaatselijke Wereldwinkel, Kringloopwinkel en Windmolen ontstaan."

Dit jaar kwam de Ark van Reeuwijk met 'Bidden bij de Bank'. Ds. David van Veen: “Bij een bank moet iedereen gelijk denken aan geld. Echter er zijn ook banken waarbij het geld niet rolt en die toch heel belangrijk zijn. Juist op deze biddag is het goed om ook bij andere waarden van het leven stil te staan dan geld dat zou moeten rollen."

Het 'Bidden bij Bank' vond plaats in de Non-Foodbank van Gouda. De Non-Foodbank is het zusje van de Voedselbank en heeft als doel het inzamelen en verstrekken van roerende goederen uit het huishouden zoals kleding, huisraad, fietsen en meubels. De Non-foodbank doet haar uiterste best om een 'thuisgevoel' te creëren voor wie daar om wat voor reden dan ook (tijdelijk) geen of onvoldoende financiële middelen voor heeft. Daarbij is de Non-foodbank ook het jaardoel van de Ark. Zo wordt er komende zaterdag door gemeenteleden op de NL-doedag bij de Non-Foodbank geklust.

De opzet van zo’n eigentijdse biddag is eenvoudig. Ds David van Veen: "Kies een plaatselijk initiatief waar je als gemeente achter kunt staan. Gebruik de sfeer van de locatie voor je viering. Dus in ons geval tussen de koeien of tussen de meubels. Nodig iemand uit om over het initiatief te vertellen. Zo gaf de boer bijvoorbeeld een rondleiding door zijn bedrijf en dronken we een glas melk terwijl de koeien gemolken werden. Daarnaast is er een eenvoudige liturgie, met wat liederen, een korte overweging en natuurlijk de gebeden. In ons geval is er een fluitist als begeleiding. De viering is aan het einde van de dag rond een uur of vijf en we zorgen voor koffie/ thee en een boterham voor de eerste trek."

Naast het moment zelf, is er ook nog de PR. Het mooie is dat het bedrijf in alle media-aandacht wordt genoemd. Dat kon de duurzame boerderij goed gebruiken en datzelfde gold voor de Non-Foodbank die nog niet bij iedereen bekend is. Zo breng je de kerk en een maatschappelijk veld heel concreet bij elkaar. En eigenlijk is dat helemaal niet zo ingewikkeld, aldus de predikant.

Terug naar overzicht