Aan het winkelen? Even op bezoek bij de dominee

Van een praatje met de dominee tot een kopje koffie aan de stamtafel: het kan allemaal in de bijzondere winkel ‘Mooi Verhaal’ in Assen, een initiatief van stadspredikant Bert Altena. “We zijn eigenlijk een soort kerkelijke VVV.”

[Tekst gaat verder onder video]


Het tv-programma 'Met hart en ziel' bracht een bezoek aan Mooi Verhaal

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat de Protestantse Gemeente Assen begon met de PopUp-winkel Mooi Verhaal. Altena: “Als kerk wilden we op een nieuwe manier aanwezig zijn in de stad. Een winkel bleek daar een goede manier voor te zijn: het is een plek waar mensen makkelijk even naar binnen lopen.” De PopUp-winkel was drie jaar achter elkaar twee maanden geopend, rond Advent en Kerst. Dat bleek zo’n succes, dat de winkel vanaf maart een permanent onderkomen heeft gevonden. “We kunnen nu nog meer invulling geven aan onze wens om als kerk present te zijn in de stad. Bovendien heb ik hiermee als stadspredikant een plek waar ik op vaste tijden aanwezig kan zijn en mensen me makkelijk kunnen vinden.”

Winkel en ontmoetingsplek

‘Mooi Verhaal’ heeft drie pijlers: ontmoeting, activiteiten en verkoop. “Gastvrijheid staat voorop. We willen een ontmoetingsplek zijn, waar mensen een kop koffie kunnen krijgen en even uit kunnen rusten. Daarnaast zijn we ook ‘gewoon’ een winkel: we verkopen producten uit het assortiment van de Protestantse Kerk. In de toekomst willen we, net als in de PopUp-winkel, ook weer producten van niet-commerciële partijen als de Wereldwinkel, Unicef en Amnesty International gaan verkopen. En we organiseren kleinschalige activiteiten, bijvoorbeeld rond Pasen.”

Op dit moment is de stadspredikant elke vrijdagmiddag in de winkel aanwezig, van 13.00 tot 17.00 uur. Er is al veel aanloop. “‘Mooi Verhaal’ is niet zozeer bedoeld voor kerkleden, maar voor alle bezoekers van Assen. Het is een plek waar mensen geïnformeerd worden over wat er in de kerk gebeurt, en waar ook vragen gesteld kunnen worden. Ik wil mensen graag laten ervaren dat de kerk óók een plek is voor wie vragen heeft of zoekende is.”

Vanmiddag is ‘Mooi Verhaal’ te zien in de tweede aflevering van ‘Met Hart en Ziel’ (KRO/NCRV). U ziet het om 16.10 uur op NPO2.

Terug naar overzicht