100 jaar na de Eerste Wereldoorlog

11 november om 11 uur 1918 werd de wapenstilstand getekend van de Eerste Wereldoorlog en zwegen de kanonnen. Een vreselijke oorlog kwam ten einde. In het Verenigd Koninkrijk, BelgiŽ en Frankrijk heet deze oorlog nog steeds ĎThe Great Warí. Nederland was neutraal, maar heeft wel een miljoen vluchtelingen uit BelgiŽ opgevangen.

Nog steeds worden de verhalen over de loopgraven verteld en in heel Europa wordt aandacht besteed aan de herdenking. Op zondag 11 november staat Openbaring 5 op het leesrooster. Christus wordt aangewezen als degene die de boekrol van de geschiedenis mag openen. We bidden om vrede. Om de komst van zijn Rijk.

Bij de lezing Openbaring 5

Wie kan de boekrol openen? De boekrol staat voor het verloop en de afloop van de geschiedenis. Wie heeft de sleutel in handen? Wie kan de geschiedenis tot een goed einde brengen? Er is groot verdriet in de hemel, omdat het erop lijkt dat niemand in staat is dat te doen. Dat is herkenbaar. We hebben de beste bedoelingen en toch gaat het mis. We hopen op vrede en er komt oorlog. Er is groot kwaad in de wereld en mensen zijn in staat daar aan mee te doen. Op een zinloze manier worden honderdduizenden afgeslacht in the Great War, de grote oorlog, de eerste wereldoorlog. Maar er is hoop in handen van het lam, dat daar staat ‘als geslacht. ‘He‘s got the whole world in his hand’, maar het zijn gekruisigde handen. Hij weet van slachting. Hij is het die mensen vrij koopt, die het Koninkrijk nabij brengt en bracht. Voor Hem de aanbidding.

Gebed:
Goede God, op deze dag denken we ook terug aan hoe een eeuw geleden een vreselijke oorlog eindigde.
We kennen de verhalen van pijn, verschrikking en de vele doden die vielen in en rond de loopgraven.
We danken u voor vrede. We bidden u voor allen, die nú lijden onder oorlog.
Heer, erbarm U.
We bidden u voor vredestichters. Zegen hun werk.
We danken u voor de hoop die er is - dat deze geschiedenis zich niet eindeloos herhaalt maar ergens op uit loopt.
Laat komen Uw Rijk.
Amen.

Liedsuggestie voor deze zondag (passend bij de lezing): lied 756 ‘Laat komen Heer uw Rijk’

Gerelateerd:

Terug naar overzicht