Hemelvaart en Pinksteren: In vuur en vlam

Met Hemelvaart trekt Jezus zich terug. Maar daarv˛˛r vertelt hij wat hij van zijn leerlingen verwacht: trek de hele wereld door, maak iedereen het goede nieuws bekend, doop hen en leer hen te doen wat ik jullie geleerd heb.

Daarna zegt hij hen bij elkaar te blijven en te wachten. Gewoon, wachten. Dat doen zij ook: 'vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed'.

Hemelvaart

Het zal niet makkelijk geweest zijn. Wachten vraagt om trouw en volhouden. Met Hemelvaart viert de Kerk dat zij van Jezus te horen krijgt wat haar opdracht is. En hij belooft hen: ik laat jullie niet alleen, ik blijf bij jullie tot het einde van alles. 

Pinksteren

Tijdens het oogstfeest in Jeruzalem gebeurt het. De Geest van God daalt neer op de leerlingen, die helemaal in vuur en vlam raken. Eindelijk raken ze aan de praat over wie Jezus voor hen is. En de hele wereld kan hen verstaan! Met Pinksteren viert de Kerk de komst van de Heilige Geest, die het haar mogelijk maakt de opdracht van Jezus te vervullen.

Feesten rond Hemelvaart & Pinksteren

Nog steeds raken mensen in vuur en vlam van het verhaal van Jezus, en willen zij dit doorvertellen, met woord en daad, met beeld en muziek.

Met zonder Jezus

Hemelvaart is het meest 'onbekende' christelijke feest. Daarom publiceerde de Protestantse Kerk het boekje 'Met zonder Jezus: over Hemelvaart', waarin tien mensen vertellen wat Hemelvaart voor hen betekent, aan de hand van gebed, lied en beeld.