Advent en Kerst: God werd mens

Kerst is het geboortefeest van Jezus Christus. Geboren in Bethlehem, in een stal. Dit kind is niet zomaar een kind, Hij is de Zoon van God. In Jezus komt God zelf naar deze aarde.

Ook dit jaar biedt de Protestantse Kerk materialen en ideeën die gemeenten kunnen inspireren om Advent en Kerst vorm te geven:

Liturgisch bloemschikmateriaal

De brochure 'Liturgisch bloemschikken advent en kerst 2018' is gebaseerd op het oecumenisch leesrooster en de kerstcampagne van Kerk in Actie.

Als u het formulier onderaan deze pagina invult, ontvangt u de brochure per e-mail. Vanuit milieuvriendelijke overwegingen wordt de brochure bewust alleen digitaal aangeboden. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, bieden we de brochure in drie vormen aan.

  • Een pdf met tekst en afbeeldingen
  • Een pdf met alleen tekst (eenvoudig om te printen)
  • Een powerpoint met afbeeldingen die u op een beeldscherm kunt laten zien terwijl u met de schikkingen bezig bent

Zie onderaan deze pagina voor het formulier om de brochure aan te vragen.

Collecterooster

Het thema van de kerstcampagne is dit jaar 'Geef licht'. We willen het licht doorgeven aan kwetsbare kinderen voor wie het leven vaak donker is. Zij verlangen naar een uitgestoken hand, een warm hart en een sterke schouder. Met uw steun biedt Kerk in Actie via lokale kerken drinkwater, een warme maaltijd en onderwijs aan straatkinderen in Zuid-Afrika, werkende kinderen in Colombia, weeskinderen in Oekraïne, oorlogskinderen in Myanmar en vluchtelingenkinderen in Syrië, Libanon en Jordanië. Doe mee met de kerstcampagne en geef het licht door.

Vanaf 1 oktober vindt u op kerkinactie.nl alle collectematerialen (waaronder powerpointpresentaties, video's en folders) om te gebruiken in uw kerk.

Uitdelen tijdens Advent of Kerst

  • Met de gratis Adventskalender leeft u dag voor dag toe naar het feest van hoop.
  • Op daaromkerst.nl kunt u vanaf november een gratis kerstcd bestellen, voor uzelf of om weg te geven. Meerdere exemplaren bestellen? Dat kan voor een bijdrage van € 2,50 per cd. 

Advent en Kerst voor de buurt

Hoe viert u Kerst niet alleen binnen de kerkmuren, maar ook zichtbaar naar buiten en met anderen in de omgeving? Hieronder vindt u ideeën om juist met Advent en Kerst van betekenis te zijn voor de buurt.

Kerstnachtdienst
Met Kerst stromen de kerken vaak vol. De kerstnachtdienst is in sommige plaatsen of kerken zo populair dat er op kerstavond meer dan één dienst wordt gehouden. Hoe laat u gasten zich welkom voelen? Hieronder vindt u tips en informatie over de organisatie van een missionaire kerstnachtdienst.

Lichtjestocht
We leven in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar saamhorigheid en zingeving. Kerken kunnen daarop inspelen door mensen op een laagdrempelige en creatieve manier te laten kennismaken met het verhaal van de geboorte van Jezus dat hoop en perspectief biedt voor het leven van alle mensen. Dat kan bijvoorbeeld door vlak voor Kerst een wandeling of een lichtjestocht te organiseren. Hieronder vindt u informatie, tips en teksten die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Het materiaal is ontwikkeld i.s.m. de Wilhelminakerk en Tuindorpkerk in Utrecht, en de Morgenster in Hilversum.

Overige materialen

Boek 'Volg de sterren'
Op zoek naar een kort, aansprekend kerstverhaal voor speciale kerstvieringen zoals een buurtmaaltijd, een ouderenviering, een bijeenkomst met kinderen of een vrouwenkring? Het boek ‘Volg de sterren’ is een boek met korte verhalen, gedichten en gebeden rond Kerst.
> Boek 'Volg de sterren' (€ 7,00)

Kaartspel Tafelgesprekken feestdagen
Spel met zestig kaarten over de thema’s Kerst, Oud, Nieuw en Relaties. Geschikt voor elke groep mensen die tijdens de feestdagen bij elkaar is. Het doel is om op een ongedwongen manier naar elkaar te luisteren en in gesprek te raken over herkenbare vragen.
> Kaartspel Tafelgesprekken (€ 19,80)

Liturgie voor een kerstviering (Open Deur)
Op de website van het tijdschrift Open Deur is een kerstliturgie beschikbaar, die gebruikt kan worden voor een kerstviering in de kerk, in een verzorgingshuis of bij een vereniging.
> Liturgie kerstviering

Aanvragen brochure liturgisch bloemschikken 'Advent en Kerst 2018'

Bloemschikken Advent en Kerst 2018

  • Vul hier uw e-mailadres en naam in om de brochure per e-mail te ontvangen.

*Dit veld is verplicht