Advent en Kerst: God werd mens

Kerst is het geboortefeest van Jezus Christus. Geboren in Bethlehem, in een stal. Dit kind is niet zomaar een kind, Hij is de Zoon van God. In Jezus komt God zelf naar deze aarde.

Ook dit jaar biedt de Protestantse Kerk materialen en ideeën die gemeenten kunnen inspireren om Advent en Kerst vorm te geven:

Liturgisch bloemschikmateriaal

Vanaf 1 november is op deze plek liturgisch bloemschikmateriaal beschikbaar, met als thema 'Geef licht'. Nu alvast inspiratie opdoen? Kijk dan op protestantsekerk.nl/bloemschikken.

Collecterooster

Het thema van de kerstcampagne is dit jaar 'Geef licht'. We willen het licht doorgeven aan kwetsbare kinderen voor wie het leven vaak donker is. Zij verlangen naar een uitgestoken hand, een warm hart en een sterke schouder. Met uw steun biedt Kerk in Actie via lokale kerken drinkwater, een warme maaltijd en onderwijs aan straatkinderen in Zuid-Afrika, werkende kinderen in Colombia, weeskinderen in Oekraïne, oorlogskinderen in Myanmar en vluchtelingenkinderen in Syrië, Libanon en Jordanië. Doe mee met de kerstcampagne en geef het licht door.

Vanaf 1 oktober vindt u op kerkinactie.nl alle collectematerialen (waaronder powerpointpresentaties, video's en folders) om te gebruiken in uw kerk.

Uitdelen tijdens Advent of Kerst

  • Met de gratis Adventskalender leeft u dag voor dag toe naar het feest van hoop.
  • Op daaromkerst.nl kunt u vanaf november een gratis kerstcd bestellen, voor uzelf of om weg te geven. Meerdere exemplaren bestellen? Dat kan voor een bijdrage van € 2,50 per cd. 

Advent en Kerst voor de buurt

Hoe viert u Kerst niet alleen binnen de kerkmuren, maar ook zichtbaar naar buiten en met anderen in de omgeving? Hieronder vindt u ideeën om juist met Advent en Kerst van betekenis te zijn voor de buurt.

Kerstnachtdienst
Met Kerst stromen de kerken vaak vol. De kerstnachtdienst is in sommige plaatsen of kerken zo populair dat er op kerstavond meer dan één dienst wordt gehouden. Hoe laat u gasten zich welkom voelen? Hieronder vindt u tips en informatie over de organisatie van een missionaire kerstnachtdienst.

Lichtjestocht
We leven in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar saamhorigheid en zingeving. Kerken kunnen daarop inspelen door mensen op een laagdrempelige en creatieve manier te laten kennismaken met het verhaal van de geboorte van Jezus dat hoop en perspectief biedt voor het leven van alle mensen. Dat kan bijvoorbeeld door vlak voor Kerst een wandeling of een lichtjestocht te organiseren. Hieronder vindt u informatie, tips en teksten die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Het materiaal is ontwikkeld i.s.m. de Wilhelminakerk en Tuindorpkerk in Utrecht, en de Morgenster in Hilversum.