Advent en Kerst: God werd mens

Kerst is het geboortefeest van Jezus Christus. Geboren in Bethlehem, in een stal. Dit kind is niet zomaar een kind, Hij is de Zoon van God. In Jezus komt God zelf naar deze aarde.

Ook dit jaar biedt de Protestantse Kerk materialen en ideeën die gemeenten kunnen inspireren om Advent en Kerst op hun eigen manier vorm te geven. 

1. Bestel een gratis kerstcd 

Op daaromkerst.nl kunt u een gratis kerstcd bestellen, voor uzelf of om weg te geven. Meerdere exemplaren bestellen? Dat kan voor een bijdrage van € 2,50 per cd. U kunt kiezen uit de cd 'Nu is er hoop' van Joke Buis of de kindercd 'Wij vieren Kerst'.

2. Deel het magazine HOOP in uw gemeente uit

Via de webwinkel kunt u het Kerk in Actie Magazine HOOP bestellen, waarin het verhaal van kinderen op de vlucht wordt verteld. Dit magazine kunt u uitdelen in uw gemeente als onderdeel van de kerstcampagne. Het Kerk in Actie Magazine vervangt het kerstnummer van VANDAAR.

3. Organiseer een kerstwandeling of lichtjestocht in uw buurt

We leven in een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar saamhorigheid en zingeving. Kerken kunnen daarop inspelen door mensen op een laagdrempelige en creatieve manier te laten kennismaken met het verhaal van de geboorte van Jezus dat hoop en perspectief biedt voor het leven van alle mensen. Een aantal gemeenten organiseert vlak voor Kerst een wandeling of een lichtjestocht door de stadswijk of het dorp waarin ze deelnemers meenemen in het kerstverhaal. Uw kerk kan dat ook!

Hieronder vindt u informatie, tips en teksten om zelf een lichtjestocht of kerstwandeling te organiseren. Het materiaal is ontwikkeld i.s.m. de Wilhelminakerk en Tuindorpkerk in Utrecht, en de Morgenster in Hilversum.

“Je moet er uiteraard energie in steken, maar het is zo leuk om te doen. Het geeft ons allemaal energie.”
Marian van Giezen van de Wilhelminakerk

4. Organiseer een missionaire kerstnachtdienst

Met Kerst stromen de kerken vaak vol. De kerstnachtdienst is in sommige plaatsen of kerken zo populair dat ze op kerstavond meer dan één dienst organiseren. Dat er zoveel mensen op af komen, wil niet zeggen dat je achterover kunt leunen. Kijk ook bij de kerstnachtdienst met de ogen van mogelijke gasten: hoe kunnen zij zich welkom voelen? Hieronder vindt u tips en informatie over de organisatie van zo'n missionaire dienst.

5. Kerst: feest voor iedereen

Kerst is voor iedereen een feest. Maar niet iedereen weet waar Kerst over gaat. Kerst wordt geassocieerd met gezelligheid, licht en samen eten. De geboorte van Jezus is voor velen niet verbonden met Kerst, of pas in tweede instantie. Tegelijk is het zo dat veel mensen één keer per jaar naar de kerk gaan: in de kerstnacht. Wat kun je als kerk doen om Kerst te vieren? Hieronder vindt u ideeën om Kerst niet alleen binnen de muren van je eigen gemeenschap maar ook zichtbaar naar buiten en samen met anderen in je omgeving te vieren.

6. Op weg naar Kerst met de Adventskalender 2017 "Kwetsbaar als een kind"

Elke dag wordt een bijzonder beeld en een bijzondere tekst aangeboden, voor wie een moment van bezinning of meditatie zoekt. Alle bladen van de kalender kunnen als losse kerstkaart worden gestuurd. De teksten draaien allemaal rond het thema 'Kwetsbaar als een kind'. De Adventskalender sluit aan bij het thema van de kerstcampagne van Kerk in Actie "Geef hoop aan een kind op de vlucht". De Adventskalender 2017 is samengesteld door Maaike Bikker, Nynke Dijkstra, Miranda Ockerse, Marieke Riedemann en Tineke van der Stok en wordt uitgegeven door de Protestantse Kerk en uitgeverij Boekencentrum.

>Te bestellen a 6,99 in de webwinkel van de Protestantse Kerk