Video Verder: portretten van vernieuwing

In de video 'Verder' stelt programmamaker Ferdinand Borger zich de vraag: 'Waar zit de vernieuwende kracht van de Protestantse Kerk in 2016 - bijna 500 jaar na het begin van de Reformatie?'

Hij bezoekt Hoek, Vlieland en Amsterdam Zuidoost en spreekt met drie drijvende krachten achter plaatselijke vernieuwing binnen protestantse gemeenten. Typerende voorbeelden van reformeren anno 2016.

Kerkzijn na een brand

Het afbranden van het kerkgebouw in Hoek is de aanleiding voor herbouw en vernieuwing van de Protestantse gemeente in Hoek. Ds. Arie van der Maas licht toe hoe de gemeente na de brand uit de as verrijst.

Pelgrimeren in Vlieland

In 2016 organiseert de protestantse gemeente op Vlieland voor het eerst een Paaspelgrimage. Ds. Frans Weeda vertelt over wat mensen zoeken in het pelgrimeren en hoe pelgrimeren een nieuwe vorm van kerkzijn lijkt te worden.

Klooster in Amsterdam Zuidoost

Johannes van den Akker richt met zijn gezin en anderen het Kleiklooster op. Midden in de stedelijke omgeving van Amsterdam Zuidoost. Om een huiskamer-klooster te zijn voor de buurt. En… bij een klooster hoort natuurlijk bier.

Achtergrond

Deze video is in opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland gemaakt, ter gelegenheid van de campagne 2017: 500 jaar protestant.