500 jaar protestant: Nieuws en agenda

  ds Mirjam Kollenstaart
  Niets uit ons en al uit Hem

  Dominee Mirjam Kollenstaart-Muis is predikant in Ottoland en gaat morgen voor in de Nationale Viering in de Domkerk. 'Ter voorbereiding' deed ze de Nationale Protestantentest.

  Jacobine Geel
  Jacobine Geel: onverschilligheid is geen optie

  Volgens de protestantentest lijkt theologe Jacobine Geel het meest op Albert Schweitzer, met een vleugje Martin Luther King. Gedreven, visionaire mensen, die zich inzetten voor anderen.

  Pionieren als nieuwe reformatie?

  Nieuwe vormen van kerkzijn roepen fundamentele vragen op. Martijn Vellekoop, projectleider pionieren vanuit de Protestantse Kerk: "Als pioniersplekken mensen dichter bij God brengen, is er wat mij betreft sprake van een vruchtbare reformatie."

  Wat gaat u doen met Hervormingsdag?

  Staat u stil bij Hervormingsdag? Herdenkt u 500 jaar Reformatie? Viert u 500 jaar protestant? Op dinsdag 31 oktober kunt u uw dag hiermee vullen.

  7x Luther in het land

  Over enkele dagen is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Dat gaat niet ongemerkt voorbij: kerken in het hele land herdenken dit moment met toneel, muziek en Lutherbier.

  Katharina Kunter
  500 jaar Reformatie: een doorgaande beweging

  “Protestantisme is voor mij niet alleen een geloof, maar ook een cultuur.” Als historica, theologe en protestantisme-deskundige, kan dr. Katharina Kunter als geen ander licht werpen op 500 jaar Reformatie in Europa. Dat doet zij tijdens de eerste Protestantse lezing op 31 oktober.

  Videomapping op Laurenskerk. Copyright Jan Willem de Bruin EO
  Luther in de media

  Iedereen heeft het over Luther en het calvinisme. Niet alleen in de kerken en in de van provincie naar provincie trekkende Estafette 'Als een lopend vuur' van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook de media programmeren dit seizoen oncalvinistisch uitbundig 500 jaar Luther. Veelzijdig, veelkleurig.

  Ben Tiggelaars arbeidsethos lijkt op dat van John Ferrier

  Schrijver en spreker Ben Tiggelaar houdt niet van testen waarin hij wordt ingedeeld op persoonlijkheid, kleur of type. Toch zwichtte hij voor het doen van de nationale protestantentest. Uit nieuwsgierigheid. De uitslag stopt hij in zijn koffer op weg naar Suriname. Lees hier waarom.

  Het melkmeisje en de dominee

  Ter gelegenheid van 500 jaar protestantisme gaat de estafette ‘Als een lopend vuur’ door alle Nederlandse provincies. Utrecht sluit af met een programma rond het thema ‘Beroep als roeping’.

  Protestantse levenskunst in Zeeland

  Heel augustus is de estafette ‘Als een lopend vuur’ in Zeeland. Op 5 augustus is de aftrap in Hoek, waarbij de preses ds. Karin van den Broeke aanwezig is.

  Filmavond met de kerk

  De familiefilm STORM over de Reformatie is sinds kort op dvd te bekijken. In Emmen was de film een groot succes.

  ‘Dat is toch typisch protestants?’

  Mar van der Veer uit Zierikzee vertelt over protestantse levenskunst. ‘Aan de hoeveelheid kaarten boven het ziekenhuisbed, weet de dominee waar zijn gemeentelid ligt.’

  Samenwonen in verschillende appartementen?

  In het voortdurende proces van traditie en vernieuwing zijn jodendom en christendom steeds dichter bij elkaar gekomen. Dat vraagt om nieuwe beelden van elkaar.

  Concentratie op Jezus

  In de rubriek Protestants zijn dit keer ds. Wim Moehn (Hilversum): ‘Protestants zijn is volgens mij steeds weer terug mogen komen bij de God van mijn doop’.

  Protestants zijn: meer poëzie graag

  Peter van Dijk van uitgeverij Vuurbaak deed de Nationale Protestantentest. De uitslag past hem wel; "Ik zit in mijn hoofd, en in de taal."

  Zingen in de eigen taal

  Sinds de Reformatie zingen protestanten in de eigen taal. Ds. Klaas Holwerda legt uit hoe dat zo is gekomen.

  Dwars durven zijn

  Dwarsliggen zit in het dna van protestanten. Dat is de overtuiging achter de estafettebijeenkomst ‘Dwars durven zijn’ van Zuid-Holland op 10 juni.

  Luther voor het voetlicht

  Een eigen Luthertentoonstelling? In Stadskanaal draaien ze er hun hand niet voor om. Met Pinksteren te bezichtigen.

  Protestanten als dwarsliggers

  Ds. Piet de Jong over protestanten als dwarsliggers: ‘Het zit in onze genen om te reageren als vrijheden worden bedreigd’

  Estafette naar Flevoland

  Op 13 mei viert Flevoland het ‘Feest van Vrij en Vrolijk geloven’. Muziek, theater, workshops en gesprek over hoe je omgaat met je vrijheid als christen.

  Vrij en vrolijk geloven in Flevoland

  Henk Rusch (80) organiseert het Feest van Vrij en Vrolijk Geloven: "Echte vrijheid is dat je de ruimte hebt om naar anderen om te zien."

  Estafette naar Friesland

  Op 8 april arriveert de estafette 'Als een lopend vuur' in Friesland. Een dag vol verhalen over Friese 'Reformatiehelden'.

  Herstel van eenheid is Reformatie van vandaag

  Verklaring van Rome Reformatie Beraad, een gezamenlijke werkgroep van de Protestantse en Katholieke Kerk die ingesteld is omwille van de oecumenische herdenking van de Reformatie.

  Estafette naar Groningen

  De estafette 'Als een lopend vuur' arriveert op 4 maart in Groningen en zet vrouwen van het protestantisme in de spotlight. 'Goeie genade, wat een portretten!'

  Estafette naar Drenthe

  De estafette ‘Als een lopend vuur’ buigt zich in Drenthe over de protestantse spiritualiteit.

  Estafette naar Overijssel

  Op 7 januari brengt synodepreses ds. Karin van den Broeke per boot de estafette ‘Als een lopend vuur’ naar Deventer.

  storm film
  Met de kerk naar de film

  In januari gaat de familiefilm STORM over de Reformatie in première. Voor (jeugd)groepen van de kerk zijn groepsbezoeken mogelijk.

  Luther en kerst
  Ontmoet Luther in Apeldoorn

  De tentoonstelling 'Kerst met Luther' brengt Maarten Luther en zijn tijdgenoten tot leven.

  Kohlbrugge aan kop

  Nationale Protestantentest binnen vier weken ruim 25.000 keer ingevuld.

  Evenementen/500 jaar protestant/estafette in limburg
  Estafette van start in Roermond

  De estafette bij de campagne ‘2017: 500 jaar protestant’ begint op 13 november met een middag over de betekenis van de Bijbel.

  95 stell. uh speldenprikken

  Maarten Luther schreef 95 stellingen in 1517. Bijna 500 jaar later schrijft Rikkert Zuiderveld 95 speldenprikken.

  Hoe protestants ben jij?

  Lancering Nationale Protestantentest bij de start van het jubileumjaar ‘500 jaar protestantisme’.

  Voorbede jubileumjaar

  Moderamen vraagt gemeenten voorbede te doen voor het jubileumjaar ‘500 jaar protestantisme’.

  Altijd vernieuwend

  ​Nynke Dijkstra vraagt zich af: ‘Waarom zouden we 500 jaar reformatie herdenken?’

  500 jaar protestantisme: doe mee!

  Over een jaar start de Protestantse Kerk het jubileumjaar rond de viering van 500 jaar protestantisme. Gemeenteleden, dat gaat over u!

  Oecumenisch herdenken 500 jaar protestantisme

  In 2017 viert de Protestantse Kerk dat het protestantisme 500 jaar bestaat. Dat krijgt ook aandacht in de oecumenische contacten. Bijvoorbeeld op 6 november tijdens de studiebijeenkomst ‘Van conflict naar gemeenschap’.