Aan de slag in het jubileumjaar 2017

Op 31 oktober 2016 luidt de Protestantse Kerk het jubileumjaar rond 500 jaar reformatie in. Het wordt een bijzonder jaar dat we feestelijk willen vieren.

Voor gemeenten zijn diverse materialen ontwikkeld om zelf mee aan de slag te gaan.

Liturgisch materiaal

Voor de zondag vlak voor Hervormingsdag, 30 oktober 2016, is een liturgisch pakket samengesteld met drie preekschetsen voor de Bijbelteksten van het oecumenisch leesrooster.

Liturgisch materiaal op initiatief van derden:

Materialen en inspiratie voor het hele jaar

Verder zijn andere werkvormen gemaakt voor gebruik gedurende het jubileumjaar. Zoals een Stellingenspel (pdf) en werkvormen als 'Films bekijken en bespreken'(pdf)'Popsongs luisteren en bespreken'(pdf) en 'Geloofwaardig leven'(pdf). Ook is een sprekerspool ontwikkeld samen met Refo500: een keur van sprekers  biedt zich aan om over een thema rond reformatie, protestantisme een lezing te geven voor groepen in het land. 

Materialen voor jeugd

Voor jongeren heeft JOP een lijst gemaakt met werkvormen 'Met jongeren in gesprek over 500 jaar protestantisme'(pdf) gemaakt.

Daarnaast heeft ds Jan Andries de Boer een format ontwikkeld voor een jeugddienst over bevrijding waarin nummers van U2 centraal staan. Dit pakket omvat een preekschets, toelichting op liederen, songteksten. 

Familiefilm Storm

Begin januari 2017 gaat de familiefilm STORM. Letters van vuur in première. De bisocoopfilm gaat over twee kinderen in Antwerpen die in de beginperiode van de Reformatie verwikkeld raken in de jacht op een belangrijke brief van Maarten Luther.

Voor gemeenten zijn verschillende mogelijkheden voor een groepsbezoek, bijvoorbeeld voor jongeren. Voor het maken van een afspraak voor een groepsbezoek kunnen gemeenten rechtstreeks contact opnemen met een plaatselijke bioscoop. Vanaf december staat een overzicht van bioscopen waar STORM draait, online, evenals de kortingsmogelijkheden voor groepsbezoek.

www.stormdefilm.nl/groepskorting voor uitleg over de mogelijkheden voor groepsbezoek en het bekijken van de trailer.

Boekje '95 speldenprikken'

Op verzoek van de Protestantse Kerk schreef Rikkert Zuiderveld een reeks prikkelende gedachten op over kerk en geloof. 95 om precies te zijn, als milde variant op de gehamerde stellingen van Luther. Voor 2 euro te koop in de webwinkel.

Jaarprogramma voor gemeenten rond Lutherliederen: Amuse

Zingen, kijken, eten, praten, zelfs reizen in het Lutherjaar, zijn elementen van het jaarprogramma ‘Amuse’. Met het oog op het jubileum in 2017 is dit lichte voorgerecht voor plaatselijke gemeenten ontwikkeld, geschikt om elk moment in te stappen. ​

Theater Kees Posthumus: Kom naar voren

Bekende en minder bekende voorlieden van de Reformatie en historische protestanten passeren de revue in ‘Kom naar voren!’, een muzikale voorstelling ter gelegenheid van de viering van 500 jaar protestantisme. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda hebben de voorstelling geschreven op verzoek van de Protestantse Kerk. Op 31 oktober 2016 is de première, bij de startbijeenkomst van de jubileumcampagne in Amsterdam.
>Flyer 'Kom naar voren'
>Meer informatie en boekingen: www.keesposthumus.nl 

Theater Kees van de Zwaard: Hier sta ik

Theoloog-theatermaker Kees van der Zwaard houdt in zijn voorstelling ‘Hier sta ik. Dansen en vechten met Maarten Luther’ een monoloog over vriendschap en verraad, God en het geweten, de duivel en de vrije wil – voortgedreven door het verlangen naar wat ooit genade werd genoemd.
>Meer informatie en boekingen: www.keesvanderzwaard.nl

Theater Ferdinand Borger: Sola Scriptura! Solo Scriptura?

In ‘Sola Scriptura! Solo Scriptura?’, stelt theatermaker Ferdinand Borger zich de kritische vraag in hoeverre de Bijbel nog één van de grondslagen vormt van het Reformatorische gedachtengoed. Is de Bijbel in het protestantisme niet veeleer een bron van scheiding geworden in plaats van een verhaal dat ons samenbrengt? Heeft inmiddels niet 'iedere ketter zijn letter?’
>Meer informatie en boekingen: www.ferdinandborger.nl ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Nieuw Lutherlied

Op verzoek van de Evangelisch-Lutherse Synode is een nieuw Lutherlied geschreven. Andries Govaarts schreef de tekst. Componist: Jac Horde. Download de tekst en diverse koorzettingen.

Als een lopend vuur

Tijdens het jubileumjaar 2017 organiseert de Protestantse Kerk in Nederland een estafette door alle Nederlandse provincies, die in Limburg start en eindigt in Utrecht. Luthers 95 stellingen reizen (symbolisch) door het land en elke provincie voegt daar een eigen actuele stelling aan toe. Dit boek presenteert deze twaalf stellingen uit de provincies en werkt die op twee manieren uit: wat is er typisch protestants aan en wat betekent dit voor nu? Aan ieder hoofdstuk zijn gespreksvragen toegevoegd. Daarmee is dit boek zeer geschikt om in de gemeente of op de gesprekskring te gebruiken bij de invulling van de Reformatieherdenking.

>Als een lopend vuur, Annelies Bouwman en Hanna van Dorssen (red.) Uitgave van Boekencentrum, in de Toerreeks. Bestellen via www.boekencentrum.nl

/////////////

Download campagnelogo

Organiseert u in het kader van de campagne 2017 een eigen activiteit, dan kunt u het campagnelogo downloaden en gebruiken.

kleur: jpg /// png /// pdf

zwartwit: pdf