Estafette Zeeland

In augustus is de Estafette in Zeeland. Zeeland heeft elk weekend op een andere locatie extra aandacht voor 500 jaar protestantisme. De Estafette-overdracht vindt plaats in Hoek op 5 augustus.

Zeeland heeft als thema: levenskunst. Op vier plekken in onze provincie zijn werkgroepen enthousiast aan de slag gegaan om een mooi programma te maken. U leest meer details over Zeeland in dit boekje over de Estafette Zeeland (pdf). U kunt tentoonstellingen bezoeken, u laten verrassen door kunst en een bonte geschiedenis van typisch protestantse voorwerpen, of lekker fietsen door het landschap van de Bevelanden tijdens een kerkenpadtocht, picknicken bij het beeld van Valerius in Veere, en nog veel meer.

Kom, doe mee, laat u verrassen en inspireren door wat (kleine) protestante gemeenschappen vandaag de dag vieren en beleven aan hun geloof, dat hun helpt te leven, elke dag. De kunst om iets van het leven te maken is de kunst het leven te ontvangen uit Gods hand. Dat is protestantse levenskunst in een notendop.

Hoek: De invloed van de Reformatie

Zaterdag 5 augustus 2017

10.00 uur: luiden van de klok

11.00 uur: officiële opening van de ‘estafette’ in Zeeland door ds. Karin van den Broeke. Daarna vertelt Piet de Blaaij van het Streekmuseum Axel naar aanleiding van de Reformatie over de oorsprong van Zeeuws-Vlaanderen.

Koorconcert met ‘Lutherlied’; na ca. 11.45 uur twee exposities: in de geref. kerk van ‘Kunst rondom de Bijbel’, Expo Biblica, in de kerk van de prot. gemeente van ‘Kunst van eigen bodem’.

Lezing en schilderworkshop.

Een wandelroute over het dorp langs o.m. de (voormalige) kerkgebouwen.

Veere: Gastvrijheid als levenskunst

Zaterdag 12 augustus: Openlucht picknick: zelf boterhammen mee maar Luthersoep en Lutherbier is verkrijgbaar, stellingenspel; zingen bij Valerius; opening kleurrijke expositie. Cabaretavond met Rob Favier.

Zondag 13 augustus: Meertalige kerkdienst, 10:00 uur Kleine Kerk, Kapellestraat.

De Bevelanden: Langs het kerkenpad van onze voorouders

Zaterdag 19 augustus 2017

Openstelling van vele kerken.

Orgelbespelingen in Goes, Kapelle, Kloetinge, Waarde, Hoedekenskerke, Driewegen, Kortgene, Wissenkerke.

Rondleidingen in Goes en Kapelle, wandeltocht langs verdwenen kerken in de binnenstad van Goes, tentoonstellingen in Kapelle en Hoedenskerke, speciaal programma tijdens Mosseldag in Yerseke

Brouwershaven: Een inkijk achter de muren van protestant Schouwen-Duiveland

Zaterdag 26 augustus

10.45 – 12.00 uur, bezoek Commissaris van de Koning drs. J.M.M. Polman in Grote of Sint Nicolaaskerk op het Kerkplein 3.

Hele maand augustus

'Beeld van binnen' Bijzondere exposities in de Grote Kerk van Brouwershaven