Estafette Drenthe

In februari buigt de estafette 'Als een lopend vuur' in Drenthe zich over protestantse spiritualiteit.

Er wordt wel eens gedacht dat ‘spiritualiteit’ voor nuchtere protestanten een te zweverig begrip zou zijn.
Maar zijn protestanten wel zo nuchter als ze altijd van zichzelf denken of zeggen?

Voor de protestantse spiritualiteit is met name de Bijbel kenmerkend en daarin weer in het bijzonder de Psalmen, al dan niet berijmd. Hieruit spreekt vaak een diep Godsvertrouwen, wat misschien wel het mystieke hart van het protestantisme is. Samen zingen, persoonlijk de Bijbel lezen en vrije gebeden horen zeker bij een protestantse spiritualiteit. Het is een actieve spiritualiteit die iets wil betekenen voor God en de medemens. Daarin is de verantwoordelijkheid voor de samenleving van groot belang.

Estafette-overdracht: 29 januari, IJhorst

Op 29 januari wordt in IJhorst de estafette van Overijssel naar Drenthe overgebracht. Het middagprogramma staat stil bij de geloofsbeleving en –traditie van de Nedersaksen. Het programma start om 14.30 uur.

>Programma informatie 

Estafettebijeenkomst Drenthe: 5 februari, Rolde

Op 5 februari organiseert de estafettewerkgroep Drenthe de bijeenkomst ‘Protestantse spiritualiteit’ in de Jacobuskerk in Rolde. In deze kerk werd de eerste classisvergadering in Drenthe heeft plaatsgevonden (in 1598), vandaar de keuze voor Rolde! Sprekers zijn oud-docent Kick Bras en Marieke Ridder, oud–katholiek priester te Amsterdam (en eerder dominee binnen de Protestantse Kerk in Nederland) over hedendaagse ontwikkelingen in de (protestantse) spiritualiteit. De middag wordt besloten met een Bach–cantate en vesper door de Bachcantategroep Vries onder leiding van Luuk Tuinder.

>Datum: zondag 5 februari 2017: 14.30 – 17.15 (inloop vanaf 14.00). Locatie: Jacobuskerk, Kerkbrink 5, 9451 AL Rolde. Organisatie, meer informatie en aanmelden: estafettedrenthe@gmail.com 

Overige activiteiten

Er gebeurt van alles in Drenthe tijdens het Reformatiejaar.

>Activiteiten in Assen, Rolde en Vries worden binnenkort getoond op www.500naluther.nl. Of download het jaaroverzicht van deze drie plaatsen (pdf).

Uitgelicht: Duitslandreis ‘Op de sporen van Luther en Bach’

Gemeenteleden uit Assen en Emmen en andere belangstellenden kunnen deelnemen aan een reis naar Thüringen en Sachsen in Duitsland, waar de Reformatie is begonnen.

>Organisatie: Bert Altena (bert.altena@hetnet.nl) en Jan Fischer (janfischer@kpnmail.nl). Reisperiode: 28 april t/m 5 mei 2017.