Studiedag voor docenten godsdienst en levensbeschouwing

Hoe houden we de lessen godsdienst en levensbeschouwing aantrekkelijk voor leerlingen? Het is een vraag die veel docenten zich stellen. De Franciscaanse Beweging heeft daarom het lespakket Heldendom ontwikkeld.

'Heldendom' is een modern lespakket, gekoppeld aan een speciaal ontwikkelde app, de Frapp. Op 1 februari is er in Den Bosch een studiemiddag over het onderwerp waar aandacht is voor zowel vakinhoudelijke onderwerpen als voor het gebruik van digitale leermiddelen in de lessen levensbeschouwing.

De module bestaat uit acht lessen die met digitale middelen omlijst zijn. De Frapp is een wezenlijk onderdeel van de lessen (gratis te downloaden voor Android en iOS). Opzet is dat leerlingen verschillende uitdagingen aan kunnen gaan op de gebieden vrede, samenleving en milieu. Door het uitvoeren van die opdrachten verzamelen ze punten en maken ze zowel de fysieke als de digitale wereld een stukje beter; ze worden zelf een held. Zo worden theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld.

Omdat niet alle docenten gewend zijn te werken met deze digitale middelen organiseert de Franciscaanse Beweging een studie-/bijscholingsdag over dit onderwerp. De dag is een afwisseling van vakinhoudelijke en didactische workshops en lezingen. Dr. Willem Marie Speelman verzorgt een lezing over het levensverhaal van Franciscus van Assisi. Hij gaat daarbij met name in op de ontmoeting tussen Franciscus en de sultan Malik al-Kamil in Egypte in het jaar 1219. Die ontmoeting was een prachtig voorbeeld van een vroege vreedzame dialoog. Lennart Becking, docent Levensbeschouwing en specialist digitale didactiek laat deelnemers de mogelijkheden van digitale leermiddelen in de lessen godsdienst/ levensbeschouwing zien. In de middag is er ruim de tijd zelf te ontdekken hoe docenten die tools in hun lessen kunnen gebruiken.

De studiedag vindt plaats in het Franciscushuis aan de Van der Does de Willeboissingel 11 in ’s-Hertogenbosch. Dat is op slechts 5 minuten lopen vanaf het station en heeft voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Locatie

Franciscushuis, Van der Does de Willeboissingel 11, 5211 CA 's-HERTOGENBOSCH

Website

http://www.franciscaansebeweging.nl

Meer informatie en contactgegevens

Kosten voor de middag bedragen € 75,- p.p. Dat is inclusief lunch en een hapje en een drankje na afloop. Er is plaats voor maximaal 28 deelnemers, dus wacht niet te lang met aanmelden.

Aanmelden voor deze dag kan door te mailen naar thontelez@franciscaansebeweging.nl of te bellen naar 073-6131340. Betalingen mogen overgemaakt worden op rekening NL95 TRIO 0198368275 o.v.v. ‘studiedag 1 feb + naam’.

Terug naar overzicht