Werkweek voor liturgie en kerkmuziek 2018

Van 17-20 juli 2018 organiseert de Protestantse Kerk in Nederland de jaarlijkse Werkweek voor liturgie en kerkmuziek. In deze intensieve studieweek wordt er gewerkt volgens een bepaald thema, in verschillende groepen. In de groepen ligt het zwaartepunt respectievelijk op verdieping, dirigeren of zingen. De werkweek staat open voor iedereen gedreven en bedreven is in de (kerk)muziek en theologie/liturgie. Samen muziek maken en verdiepen in de achtergrond en betekenis van de liturgie vormen de belangrijkste pijlers van deze studieweek. Mensen geven zich individueel op, maar ook samen met anderen, gezinsleden, cantorijleden, voorgangers en kerkgangers, dirigenten en zangers. Dagelijks wordt er een stevig programma gevolgd, waarbij leermomenten en oefenmomenten worden afgewisseld met korte vieringen (getijden) in de prachtige Kapel. De week wordt gehouden van dinsdag 17 juli t/m vrijdag 20 juli 2018 . Locatie is Centrum Bovendonk te Hoeven (nabij Bergen op Zoom).

Soort activiteit

Tijdens deze werkweek, die dit jaar in het teken van Zending staat, ga je intensief aan de slag met kerkmuziek en liturgie en zorgt een team van musici en theologen voor een gevarieerd programma. De werkweek vindt plaats in Bovendonk te Hoeven, een voormalig seminarie en tegenwoordig een congreshotel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

Doelgroep

 • Kerkmusici
 • Cantorij- en koorzangers
 • Gemeenteleden
 • Lectoren
 • Predikanten
 • Kerkelijk werkers
 • Ambtsdragers

Inhoud en opzet

Thema:

‘Nu laat ons gaan’

Aan het eind van de dienst, vóórdat de zegen wordt gegeven, worden wij - als het goed is- heengezonden. De zending vormt een belangrijke schakel tussen dat wat wij vieren, en dat wat ons te doen staat in de wereld waarin wij leven. Gerechtigheid doen, vrede brengen, het evangelie handen en voeten geven - daartoe zijn wij als gemeente geroepen. Onze zondagse liturgie heeft geen betekenis wanneer er geen verbinding is met ons handelen op 'door-de-weekse-dagen'. Andersom kan ons dagelijkse handel en wandel verzanden, wanneer het niet gevoed wordt door de zondagse liturgie. Vieren en dienen, ze horen bij elkaar. De zending verbindt die twee. Over de zending gaat het dit jaar in Hoeven. Waartoe worden wij gezonden? Wat betekent die zending? Hoe verbinden wij dat wat wij vieren met ons dagelijks leven? Stof genoeg tot verdieping, muziek genoeg om te zingen, reden genoeg om te vieren.

Vakken
Hieronder kunt u de informatie over de hoofdvak en de plusvakken downloaden waaruit gekozen kan worden tijdens de Werkweek. U geeft uw hoofdvak al aan op het aanmeldingsformulier dat u ontvangt na inschrijving, de plusvakken kunt u ter plekke kiezen.

> Hoofd- en plusvakken

Trainer

Stafleden 2018

Een team van musici en theologen, ondersteund door de staf van Bovendonk, zorgt voor een gevarieerd en gevuld programma.

 • Elske te Lindert dirigent / algehele leiding
 • Monique Schendelaar / dirigent
 • Aleida Post / cantor / dirigent
 • Gijs van Schoonhoven / organist
 • Theo Menting / theoloog
 • Maarten Diepenbroek / theoloog

 

foto%20Elske.jpg

Elske te Lindert (zangeres, kerkmusicus en algehele leiding)

 

foto%20theo%20geknipt.jpg

Theo Menting (musicus, podiumpresentatie, theoloog)

 

foto%20Monique%20Schendelaar.jpg

Monique Schendelaar (dirigent, cantor, zangeres)

 

Gijs%20van%20Schoonhoven.jpg

Gijs van Schoonhoven (organist)

 

RPC%20Maarten%20HIK%20140523001.jpg

Maarten Diepenbroek (theoloog, predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Woerden)

  

 

 

 

 Aleida Post (cantor, dirigent)

 

Permanente educatie

28 uur studiebelasting

Kosten

De deelnemerskosten zijn (incl. accommodatie en maaltijden): 

 • eenpersoonskamer standaard € 440,00*
 • tweepersoonskamer standaard € 360,00 p.p. *
 • jongerentarief tot 30 jr. standaard 2-pers € 235,00 p.p.
 • eenpersoons luxe kamer € 535,00 **
 • tweepersoons luxe kamer € 460,00 p.p. **

* niet per lift bereikbaar ** per lift bereikbaar

Datum, tijd, plaats en aanmelding

Data
Van dinsdag 17 juli, 9.30 - 11.00 uur aankomst
Tot vrijdag 20 juli, 14.00 uur vertrek.

Plaats
Centrum Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven ligt dicht bij Bergen op Zoom en Roosendaal. Het is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer.

Aanmelden

De aanmelding voor de werkweek via deze website is gesloten. Als u zich nog wilt aanmelden kan dat bij Elske te Lindert, via mailadres etelindert@icloud.com.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-880 1558 of een email sturen naar pcte@protestantsekerk.nl.

Meer lezen?

Lees hier het interview lezen met twee stafleden en een deelnemer aan de Werkweek voor liturgie en kerkmuziek in 2014.

 

Foto's:


 

 

 

Terug naar overzicht