The undefended leader

Niet verdedigend zijn als leider is vrij genoeg zijn om helemaal beschikbaar te zijn in de situatie waarin je bent, zonder compromis door angsten, twijfels of de noodzaak van zelfbehoud.

Soort activiteit

Training van drie dagen

Doelgroep

 • predikanten
 • kerkelijk werkers

Doel

Wat levert de training je op?

 • Bewustwording van hoe jij leiding geeft vanuit wie je bent en de invloed die dit heeft op degenen die jij leidt.
 • Meer vrijheid om jezelf te zijn en moedig te zijn, waardoor je talenten verder tot bloei komen in je leiderschap.
 • Bewegelijkheid als leider om in te spelen op veranderende situaties, waardoor er beweging ontstaat bij mensen in je gemeenschap.
 • Je eigen visie vormen op leiderschap in de kerk, in interactie met collega’s.

Inhoud en opzet

De training is gebaseerd op het gedachtegoed van The Undefended Leader van Simon Walker. In Engeland is de benadering vooral binnen de opleiding en verdere toerusting van predikanten vruchtbaar gebleken vanwege de Bijbelse wortels. De deelnemers werken aan de vergroting van vrijheid en bewegelijkheid als leider. Dit gebeurt aan de hand van zelf geformuleerde veranderplannen in de praktijk. Zij worden daarbij ondersteund door een tweedaagse training, een coachsessie, contacten met een buddy (medecursist) en een terugkomdag.

Kenmerken van het leren: praktijkgerichte trainingsdagen, ePortfolio als digitale leeromgeving (doelen, voortgang, reflectie, oogst), literatuurstudie, online luisteropdrachten, buddyschap en veranderen in de praktijk (learning on the job).

Onderdelen van de training zijn:

 • de theorie van Human Ecology, waaronder de theologie van angst en de ecologie tussen mensen
 • de vier leiderschaps ego’s: je vorming als persoon en de invloed daarvan op hoe je leiding geeft
 • het leiderschaps kwadrant: acht houdingen en hun spiegeleffect
 • mijn leiderschaps handtekening.

Meer informatie over de benadering van The Undefended Leader is te vinden in een artikel hierover in Woord & Dienst van maart 2017.

Trainer

Oeds Blok, theoloog en gediplomeerd coach, en Liesbeth van Tongeren, sociaal technicus (HRM) en opleidingskundige. Zij geven deze training onder licentie en supervisie van Human Ecology Education uit Engeland.

Oeds%20Blok%202.jpgLiesbeth%20van%20Tongeren.jpg

Aantal deelnemers

10-14 deelnemers

Permanente educatie

85 uren studiebelasting

Kosten

€ 995,00 per persoon, incl. materiaal, koffie/thee, maaltijden en een overnachting tijdens de tweedaagse startbijeenkomst. Meer informatie over onze annuleringsregeling vindt u hier.

Datum, tijd, plaats en aanmelding

 • Een tweedaagse startbijeenkomst op woensdag en donderdag 22 en 23 mei 2019  van 10.00 uur (dag 1, inloop v.a. 9.30 uur) tot 16.00 uur (dag 2)
 • Een terugkombijeenkomst op donderdag 10 oktober 2019 van 10.00 (inloop v.a. 9.30 uur) tot 16.00 uur

Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50 te Doorn

Aanmelden

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-8801558 of een email sturen aan pcte@protestantsekerk.nl

Terug naar overzicht