Presentatie voor voorgangers

Deze trainining versterkt de presentatie van predikanten en kerkelijk werkers en vergroot het contact tussen spreker en toehoorder.

Soort activiteit

Cursus van vijf dagdelen

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor predikanten en kerkelijk werkers

Doel

De training versterkt de presentatie van predikanten en kerkelijk werkers en vergroot het contact tussen spreker en toehoorder.

Inhoud en opzet

We kennen ze allemaal, sprekers aan wiens lippen we hangen zijn zodra ze beginnen te praten. Iemand naar wie je graag luistert. Het gaat er vaak niet om wat er verteld wordt maar hoe het verteld wordt.

In deze cursus wordt gewerkt aan het vergroten van het contact met de gemeente tijdens de preek of andere spreekmomenten voor een groep. Contact maken en behouden. Hoe breng ik mijn verhaal tot leven voor de luisteraar. Met behulp van theater- en spreektechnieken gaan we dieper in op de vormgeving van de inhoud van de preek of spreekbeurt. Wat zijn de behoeftes van de luisteraar en hoe kun je hierop aansluiten? Hierbij wordt uitgegaan van de unieke eigenheid van de deelnemer.

Aandachtspunten zijn onder andere:

  • Wat straal ik uit? Wat communiceer ik non-verbaal?

  • Hoe ik krijg ik de aandacht en hoe houd ik deze vast?

  • Hoe vergroot ik het contact met de luisteraar.

  • Hoe kom ik los van mijn papier?

  • Hoe gebruik ik mijn stem?

Deze praktische training wordt gegeven in een kleine groep. Humor staat hoog in het vaandel.

Trainer

Gooitsen Eenling

foto%20Gooitsen.jpg

Gooitsen Eenling is regisseur en theaterdocent. Hij is verantwoordelijk voor spraakmakend jongerentheater, onder andere ook in Dachau en Uddevalla. Hij werkt nu al een aantal jaren met professionele muzikant en en jeugdige spelers aan een jongerenversie van de Johannespassie van Bach. Verder speelt hij momenteel in de Friese vertaling van de ‘Jezusmonologen’ van Helmert Woudenberg. En hij is theaterrecensent voor de Leeuwarder Courant. Gooitsen verzorgde in het verleden al regelmatig presentatiecursussen voor predikanten.

Hester Hogendoorn

foto%20Hester.jpg

Hester Hogendoorn studeerde af aan de Hogeschool voor de kunsten, Artez, als theaterdocent. Zij deed vijf jaar de presentatie van het hoofdpodium van het Flevo Festival waar zij ervaring opdeed met het presenteren voor grote en kleine groepen.

Hester is werkzaam als presentatie trainer voor PhD studenten aan de universiteit van Eindhoven. Dit jaar zal ze ook de predikanten in opleiding aan de Theologische universiteit van Kampen gaan trainen. Daarnaast heeft ze ervaring met het geven van presentatietrainingen aan verpleegkundigen, engineers, docenten en wetenschappers. Naast het geven van presentatietraining is Hester werkzaam als regisseur.

Aantal deelnemers

10-12

Permanente educatie

28 uur studiebelasting

Kosten

€ 195,- per persoon voor 5 dagdelen, inclusief, koffie, thee en op de laatste trainingsdag een lunch.

Meer informatie over onze annuleringsregeling vindt u hier.

Datum, tijd, plaats en aanmelding

Data voorjaar 2019:

maandag 4 februari 13.30 - 16.30 
maandag 11 februari 13.30 - 16.30 
maandag 11 maart 13.30 - 16.30
maandag 1 april 9.30 - 16.30 

De training vindt op 4/2, 11/3, en 1/4 plaats op Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, Doorn. Op 11/2 bij het Protestants Landelijk Dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2a, Utrecht.

Trainer: Hester Hogendoorn

Aanmelden

 

Data najaar 2019

maandag 30/9   13.30 - 17.00
maandag 14/10 13.30 - 17.00
maandag 28/10 13.30 - 17.00
maandag 11/11 09.30 - 17.00

Trainer: Gooitsen Eenling

Aanmelden

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-8801558 of een email sturen aan pcte@protestantsekerk.nl

Terug naar overzicht