Geloofsopvoeding

Tijdens deze training ga je met andere ouders in gesprek over geloof, je eigen geloofsopvoeding en krijg je handvatten over geloof delen en communicatie met je kind.

Soort activiteit

Training van drie dagdelen

Doelgroep

Ouders, verzorgers en grootouders van kinderen en jongeren tussen 0 en 21 jaar.

Doel

  • deelnemers hebben ontdekt dat er op allerlei momenten in het leven volop mogelijkheden zijn, om het geloof met hun kind te delen
  • deelnemers hebben daarmee geoefend
  • deelnemers zijn zich bewust van de verschillende rollen die je als geloofsopvoeder kunt hebben
  • deelnemers hebben kennisgenomen van de karakteristieken die kinderen kenmerkt in verschillende leeftijdsfasen, opdat hun communicatie over geloven daar afgestemd kan worden
  • deelnemers hebben geoefend in het geloofsgesprek met hun kind
  • deelnemers zijn zich bewust geworden van hun persoonlijke geloofsessentie en geloofswaarden
  • deelnemers hebben geoefend in het – op verschillende wijzen – delen van die geloofsessentie met hun kind.

Inhoud en opzet

De training is opgebouwd uit 3 modules die los van elkaar gevolgd kunnen worden.

Module 1: Mogelijkheden en rollen in de dagelijkse geloofsopvoeding
Opvoeden met geloof, hoe doen we dat nou concreet? In deze eerste module maken we kennis met een diversiteit aan manieren en voorbeelden om geloof te verbinden aan de dagelijkse opvoeding.

Deelnemers kijken naar het verschil tussen de opvoeding die zij vroeger van hun ouders kregen en hoe het nu gaat, in een hedendaagse context van de wereld van nu. Aan de hand van de verschillende rollen in de geloofsopvoeding, die christelijk pedagoog Wim ter Horst aanreikt, oefenen deelnemers in het identificeren en inzetten van die verschillende rollen.

Module 2: Communicatie
Hoe communiceer je met je kind? Elkaar verstaan, begrijpen en delen wat je beweegt is niet altijd makkelijk, zeker als het over geloofszaken gaat. In deze bijeenkomst leren we welke aspecten bij communicatie komen kijken. De termen verbale en non-verbale communicatie, tonaliteit en ruis worden uitgelegd en in de eigen context concreet gemaakt.

In deze bijeenkomst leer je de eigen-aardigheden van kinderen en pubers kennen en hun behoeftes en manieren van communiceren. Deelnemers wisselen eigen gesprekservaringen uit. Ze oefenen met elkaar hoe ze met hun kind kunnen communiceren op een manier waarbij zowel ouder als kind zich gehoord en gerespecteerd voelt.

Module 3: Delen wat je beweegt
Opvoeden met geloven is niet alleen een kwestie van ‘weten hoe het moet’. Het gaat er eigenlijk vooral om dat je weet wat je wilt delen. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen het last vinden om te vertellen wat voor hun de waarde van geloven is, hoe zij Jezus zien en op wat voor manier geloof in hun dagelijks leven hun keuzes bepaalt. Bovendien is het in de maatschappij van nu niet gebruikelijk (wenselijk!) meer, om vrijmoedig je geloof met anderen te delen. ‘Het is prima als je gelooft, zolang je dat maar voor jezelf houdt’. Kortom, mensen zijn niet meer gewend om te delen wat hen beweegt in geloof.

Daarom draait het in deze bijeenkomst. Want de basis van geloofsopvoeding is delen met je kind wat je beweegt en waar je voor staat. In deze bijeenkomst oefenen de deelnemers daarmee op diverse manieren.

Trainer

De training wordt gegeven door een freelance trainer van het PCTE.

Aantal deelnemers

8-16

Permanente educatie

Niet van toepassing

Kosten

Meer informatie over kosten en onze annuleringsregeling vindt u op deze pagina over kosten.

Datum, tijd, plaats en aanmelding

Wilt u dat deze training als maatwerk in uw gemeente gegeven wordt, neem dan contact op via de onderstaande link:


MAATWERK

Meer Informatie

Wilt u meer weten over andere jeugdwerktrainingen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-8801558 of een email sturen aan pcte@protestantsekerk.nl.

Terug naar overzicht