Introductie Geestelijke Begeleiding

In deze cursus maak je kennis met de basiscompetenties van een geestelijke begeleider en leer je enkele werkvormen te gebruiken.

Soort activiteit

Cursus van drie dagen

Doelgroep

  • Predikanten
  • Kerkelijk werkers
  • Geestelijk verzorgers
  • Hulpverleners
  • Andere geïnteresseerden

Doel

De cursist maakt kennis met de basiscompetenties van de geestelijk begeleider. Deze competenties worden als volgt omschreven:

  • Met hoofd en hart de betekenis verstaan van het begrip 'geestelijke weg'
  • Onderscheiding der geesten
  • Luisteren naar de Geest in een concreet levensverhaal
  • Toevertrouwen aan de werking van de Geest

De cursist krijgt bovendien enkele werkvormen van geestelijke begeleiding aangereikt. Deze cursus van in totaal drie dagen kan als kennismaking dienen voor wie overweegt de opleiding Geestelijke Begeleiding te gaan volgen, maar is ook los daarvan interessant.

Inhoud en opzet

In onze samenleving zijn veel spirituele zoekers, mensen in en buiten de kerk die diep van binnen beseffen dat het leven meer is dan hebben en houden. Dit besef kan een verlangen wekken dat tot een geestelijke zoektocht leidt. Wie op zoek is, heeft behoefte aan een gids. In geestelijk opzicht is er daarom vraag naar geestelijke begeleiding. De christelijke traditie is een schatkamer van kennis op dit gebied. In deze cursus zullen de deelnemers op verschillende manieren met geestelijke begeleiding kennis maken, met aandacht voor de kijkrichting en luisterhouding van de geestelijk begeleider en voor de onderscheiding der geesten.

Naast onderricht in de vorm van lezingen met nagesprek, worden verschillende werkvormen van geestelijke begeleiding aangeboden: bibliodans, lectio divina, meditatie en autobiografisch schrijven. Ook wordt elke deelnemer een gesprek met een geestelijk begeleider aangeboden en wordt aan het eind van de cursus een verbinding gelegd met het werkveld van de cursisten.

Trainer

Drs. Mariska van Beusichem en als gastdocenten Riëtte Beurmanjer, Mirjam van Teeseling, Anne-Marie Bos en Arie Molendijk.

Aantal deelnemers

8 - 10

Permanente educatie

55 uren studiebelasting

Kosten

De kosten bedragen € 495,- inclusief de overnachting en de maaltijden in confrentiecentrum Nieuw Hydepark. Bij de prijs inbegrepen is het handboek 'Dichter bij het onuitsprekelijke; over geestelijke begeleiding voor en door pastores' van Gideon van Dam.

Meer informatie over onze annuleringsregeling vindt u op de pagina over kosten.

Datum, tijd, plaats en aanmelding

Op dit moment zijn er geen data voor deze cursus gepland. Het voornemen is om de cursus in het voorjaar van 2019 weer aan te bieden. Mocht u hiervoor belangstelling hebben, dan kunt u dat aangeven via een email naar pcte@protestantsekerk.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-8801558 of een email sturen naar pcte@protestantsekerk.nl.

Terug naar overzicht