De gemeente als gezin

De rabbijn Edwin Friedman begon de gemeente als een gezin met systemische gezinstherapie te behandelen. Dit leidt tot verrassende inzichten en mogelijjkheden.

Soort activiteit

Training van drie dagen

Doelgroep

  • Predikanten
  • kerkelijk werkers
  • ambtsdragers
  • en anderen die in hun werk individuen en groepen adviseren en begeleiden bij veranderingsprocessen.

Doel

In deze training is de focus de ‘begeleiding van het gemeente gezin in tijden van zorg, spanning en verandering’. Vooral voor situaties waarin het min of meer ‘vast zit’ – de nieuwe initiatieven ten diepste herhaling van zetten zijn die eerder niet vruchtbaar bleken.

Inhoud en opzet

Edwin Friedman (rabbijn, therapeut en organisatieadviseur) heeft de systemisch gezinstherapie toegepast op gemeente- en synagogegezinnen. Dat leidt tot een verrassende ‘hermeneutische bril’ en tal van nieuwe begeleidingsmogelijkheden. Friedmans ‘systemisch contextuele’ inzichten blijken met name vruchtbaar als een gemeente of parochie ‘vast’ zit, groei stagneert of de bezorgdheid in een gemeente toeneemt (bijv. door krimp of als storend beleefde verschillen).

In Nederland hebben tal van pastores zich laten scholen in het werken vanuit Friedmans benadering in het pastoraat. De vertaling naar begeleiden van de gemeente kreeg veel minder aandacht. In deze training is er volop ruimte om een koppeling te maken tussen de theorie over en interventies uit de systemische gezinstherapie enerzijds en de praktijk van het gemeenteleven en de eigen opstelling daarin anderzijds. Dit blijkt een waardvolle verbreding en verdieping te zijn.

Daarenboven Friedman biedt ook taal om op een verrassnede manier te kijken naar (en verminderen van de kans op) burn-out.

Verplichte literatuur:
Werken aan een gezonde gemeente, Ronald W. Richardson
Van geslacht op geslacht; systeemprocessen in kerk en synagoge, Edwin H. Friedman

Beide boeken zijn uitgegeven bij uitgeverij Ekklesia en daar ook te bestellen (met gratis verzending): www.ekklesia.nl

Jan Bodisco Massink (predikant, therapeut, docent nascholing) over Van geslacht op geslacht: Systeemprocessen in kerk en synagoge:
Diegenen die zich reeds door dit boek lieten coachen, meldden zonder uitzondering dat ze met meer vreugde en succes in hun werk staan en een tegenwicht vonden voor de dreigingen van burn-out.

Trainer

De cursus wordt gegeven door Bert Bakker, van Ekklesia Advies. Hij introduceerde de boeken over Motiverende gespreksvoering in Nederland, en traint professionals en vrijwilligers uit tal van beroepsgroepen in de methodiek.

Aantal deelnemers

8 -12

Permanente educatie

70 uren studiebelasting

Kosten

De cursus prijs per deelnemer bedraagt € 395,- euro. Dit is inclusief verblijf, avondmaaltijd en cursusmateriaal, maar exclusief de verplichte literatuur

Meer informatie over onze annuleringsregeling vindt u hier.

Datum, tijd, plaats en aanmelding

Data: 

Dinsdag 08 oktober 2019

Dinsdag 29 oktober 2019

Dinsdag 19 november 2019

 

Tijd: 13:00 uur (inloop v.a. 12.30 uur) tot 21:00 uur 

Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50 te Doorn

Aanmelden

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-8801558 of een email sturen aan pcte@protestantsekerk.nl.

 

Terug naar overzicht