Contextueel Bijbellezen

De training Contextueel Bijbellezen geeft op een interactieve manier een introductie in de methode van bijbellezen waarin de teksten weer gaan leven en relevant worden voor het leven van alledag.

Soort activiteit

Training van drie dagen.

Doelgroep

  • predikanten
  • kerkelijk werkers

Doel

De training geeft op een interactieve manier een introductie in de methode van Contextueel Bijbellezen.

Inhoud en opzet

De Bijbel is voor veel mensen in Nederland een vreemd, oud boek, dat ver van hen af staat. Zowel buiten als binnen de kerk ervaren mensen afstand tot de teksten en vinden mensen het moeilijk om de Bijbel in verband te brengen met het eigen leven en samenleven.

In deze training maakt u kennis met een manier van bijbellezen in groepen, die helpt om de tekst dichterbij de mensen te brengen en waarmee het gesprek over hun eigen levenservaring (hun context) en de bijbeltekst gevoerd kan worden. Zo gaan de teksten weer leven en worden relevant voor het leven van vandaag. Het is ook een manier van bijbellezen die gemeenschap en spiritualiteit bevordert.

In deze training leren we

  • hoe een contextuele bijbelstudie kan worden voorbereid;
  • hoe een contextuele bijbelstudie is opgebouwd;
  • vaardigheden die nodig zijn om een contextuele bijbelstudie te begeleiden.

In het programma wisselen bijbelstudies, achtergrondinformatie en reflectie elkaar af. Er wordt een actieve deelname verwacht, waarbij deelnemers zelf ook aan de slag gaan met het ontwerpen van contextuele bijbelstudies. Na de start tweedaase in oktober volgt een periode om in eigen omgeving een aantal studies met groepen uit te proberen. Op de 17 januari 2019 is er een vervolgbijeenkomst voor aanvullende training en om de opgedane ervaringen te bespreken.

Een citaat van Sita Hofstra, predikant in Sumar, die eerder deelnam aan de training:

Zelden heb ik een cursus gevolgd waar ik zóveel aan gehad heb, en waar ik met plezier in de praktijk mee bezig ben. Ik heb met Contextueel Bijbellezen gewerkt in alle groepen die ik heb: catechisanten, jong-volwassenen, volwassenen, bejaarden, mijn collega’s van de werkgemeenschap en de kerkenraad. Iedereen ging enthousiast aan de slag. Bijna overal ontstond een zekere gretigheid naar méér.

Trainer

januari: Hette Domburg en Inge Landman

juni: Sietske Blok en Hette Domburg

Aantal deelnemers

8 -12

Permanente educatie

30 uren studiebelasting

Kosten

€ 399,00 per persoon, incl. materiaal, koffie/thee, maaltijden en een overnachting tijdens de tweedaagse startbijeenkomst. Meer informatie over onze annuleringsregeling vindt u hier.

Datum, tijd, plaats en aanmelding

Data 2019:

1.

  • Starttweedaagse (incl. overnachting): donderdag 24 (inloop vanaf 10.00 uur, start om 10.30 uur) en vrijdag 25 januari (tot 16.30 uur). Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, Doorn.
  • Terugkomdag: 11 juni (10.00-19.00 uur, inclusief diner)

aanmelden


2.

  • Starttweedaagse (incl. overnachting): woensdag 12 (inloop vanaf 10.00 uur, start om 10.30 uur) en donderdag 13 juni (tot 16.30 uur). Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50, Doorn.
  • Terugkomdag (10.00-19.00 uur). Info volgt binnenkort

aanmelden

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-8801558 of een email sturen aan pcte@protestantsekerk.nl

Terug naar overzicht