Begeleiding van meditatie

Deze training is voor mensen die zelf ervaring hebben met meditatie en die begeleiding willen geven aan meditatiegroepen.

Soort activiteit

Training van vijf maal twee dagdelen + terugkomdag (twee dagdelen)

Doelgroep

Mensen, die zelf ervaring hebben met meditatie en die begeleiding willen geven aan meditatiegroepen. Deze training is bedoeld voor predikanten en kerkelijk werkers, maar ook voor niet-theologen.

Voorafgaande aan de training wordt met iedere aspirant deelnemer een intakegesprek gevoerd. De aanmelding is pas definitief na het intakegesprek.

Doel

De training is een begeleiderstraining en leidt op tot het begeleiden van meditatiegroepen. Na afloop hebben deelnemers:

  • kennis van de geschiedenis van meditatie in de christelijke traditie en van de belangrijkste christelijke meditatievormen.
  • inzicht in het toepassen van meditatievormen uit niet-christelijke bron en van de grenzen hiervan.
  • de vaardigheid om een meditatiecursus te begeleiden, zowel in werving, opzetten van een programma, aanbieden van een diversiteit aan vormen, begeleiden van een groep en eventueel van individuele deelnemers, en van evaluatie van de cursus.

Inhoud en opzet

Het is een praktijk gerichte training, waarin veel aandacht is voor (het ontwikkelen van) de eigen vaardigheid leiding te geven aan een groepsmeditatie. Onderdelen van de cursus zijn onder andere: kennismaking met meditatiemateriaal, oefenen in lichaamshouding, ontspanning en ademhaling, opzet van een cursus meditatie, introductie en oefening van lectio divina, beeldend mediteren en contemplatief gebed. Begeleidend materiaal bestaat uit een reader met informatie over de geschiedenis van de christelijke meditatie, de belangrijkste vormen van christelijke meditatie, de mogelijkheden en grenzen van het gebruik van niet-christelijke vormen van meditatie, en een mogelijke opzet van een cursus meditatie.

Trainer

De training wordt begeleid door Jos de Heer en Antoinette van Gurp.

Aantal deelnemers

12

Permanente educatie

45 uren studiebelasting

Kosten

€ 695,00 per persoon, incl. materiaal, koffie/thee en maaltijden.

Meer informatie over onze annuleringsregeling vindt u op de pagina over kosten.

Datum, tijd, plaats en aanmelding

Data in 2019: 12 februari, 12 maart, 16 april, 30 april, 28 mei en 15 oktober (terugkomdag)

Tijden: Iedere cursusdag begint om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) en eindigt om 20.00 uur. Een broodmaaltijd is inbegrepen.

Locatie: Nieuw Hydepark, Driebergsestraatweg 50 te Doorn

Aanmelden

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie, 030-8801558 of een e-mail sturen aan pcte@protestantsekerk.nl.

De training is een samenwerking van Vacare, platform voor meditatief leven binnen de Protestantse Kerk in Nederland en het Protestants Centrum voor Toerusting en Educatie.

Terug naar overzicht