School en kerk

Is het contact tussen school en kerk achterhaald of zijn er nog steeds kansen en mogelijkheden? Hoe bouw je aan goede relatie tussen kerk en school? Wat is er naast een kerk-en-schoolviering nog meer mogelijk?

Zomaar een greep uit de vragen die leven rondom de samenwerking tussen school en kerk. Veel gemeenten hebben een bijzondere relatie met de nabijgelegen school. Ze organiseren leerlingenbezoeken aan de kerk, houden kerk-en-school-vieringen, zijn betrokken bij godsdienstonderwijs, bieden leerlingen of leraren een luisterend oor, denken mee over de identiteit van de school of bieden leerlingen ruimte om de maatschappelijk stage in een van hun projecten te laten lopen.

Ondersteuning

De Protestantse Kerk in Nederland vindt het contact tussen kerk en school belangrijk. Daarom wil zij lokale kerken en scholen graag ondersteunen in hun samenwerking. Dit doet zij door:

  • met lokale kerken en scholen mee te denken

  • samen met kerken en scholen te experimenteren met nieuwe manieren om de relatie tussen kerk en school vorm te geven

  • netwerkbijeenkomsten te organiseren

  • een platform te ontwikkelen waarop kerken en scholen elkaar inspireren en waarop relevant materiaal te vinden is over de relatie tussen kerk en school


Samenwerking

De Protestantse Kerk werkt, als het gaat om initiatieven rond kerk en school, niet alleen samen met lokale kerken en scholen. Zij werkt ook nauw samen met koepelorganisaties uit het onderwijs zoals Verus, de vereniging voor christelijk en katholiek onderwijs en met het Protestants Centrum voor Godsdienstig Vormingsonderwijs in het openbaar basisonderwijs (PC GVO). Omdat scholen vaak te maken hebben met meerdere kerken is School & Kerk open naar andere kerkgenootschappen.

Ontwikkeling site

De komende maanden zal deze site gevuld worden met materiaal, good practises en achtergrondartikelen. Zo krijgt u inspiratie en praktische handvatten om aan de slag te gaan met de relatie tussen school en kerk.


Blijf op de hoogte!

Word lid van onze facebookgroep School & Kerk. Op deze plek kunt u al uw ideeën rond School & Kerk delen en al uw vragen over dit onderwerp stellen.


Schrijf u nu in voor de digitale nieuwsbrief School & Kerk voor inspirerende verhalen, achtergrondartikelen en het laatste nieuws over School & Kerk.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief 

 

Lees/luister ook: